Ziua Marinei, sarbatorita si la Timisoara. Zeci de curiosi au venit pe malul Begai sa vada ceremonia

15-08-2012 11:54


ziua marinei timisoara

Ceremoniile au fost deschise in aceasta dimineata la ora 10, de o parada militara a Brigazii 19 Infanterie Banat si de Garda de Onoare.

Imediat dupa, a fost intonat imnul de stat, si a fost dezvelita o placuta comemorativa, care simbolizeaza 280 de ani de la prima cursa a unui vapor pe Bega.

Un moment foarte placut pentru cei veniti sa priveasca festivitatile, a fost lasarea la apa a unei ancore din flori, in memoria eroilor militari.

Ceremoniile de astazi, desi si-au pierdut cu mult din fastul de odinioara, aduc aminte de vremurile in care, pe canalul Bega, cu 280 de ani in urma, era lansat la apa primul vapor.

La initiativa contelui Mercy, canalul Bega devine navigabil pe o lungime de 114 kilometri, iar in 1752 se mentioneaza existenta Portului Timisoara, in cartierul Iosefin. Cantitatea de marfuri transportata pe Bega era la vremea respectiva, de 20.000 tone.

Mult mai tarziu, in 1869, se infiinteaza si primele curse de pasageri pe Bega. Timișoara devine astfel primul oras de pe teritoriul actual al Romaniei care utilizeaza acest mijloc de transport in comun.

Anii au trecut, iar apogeul a fost atins in perioada 1937 - 1938, cand volumul de mărfuri transportate pe Bega ajunge la un maxim de 250.000 tone/an. Cu timpul, canalul navigabil a cazut in uitare si nepasarea autoritatilor a facut ca in ultimii ani, prea putine vapoare sa mai poata strabate raul din cauza cantitatii enorme de aluviuni.

De-abia la sfarsitul anului 2008, au inceput lucrarile de dragare si ecologizare a Canalului Bega, iar in momentul de fata o parte din canal este din nou navigabil.

 


Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO