Uniti de dorinta de a ajuta. Cativa timisoreni au organizat o masa de Craciun pentru 500 de nevoiasi
Nu fac parte dintr-o fundatie sau institutie, dar s-au mobilizat si au reusit ca, in doua saptamani, sa stranga toate cele necesare pentru a oferi un meniu cald si sanatos oamenilor pentru care o astfel de masa este o sarbatoare.
80 de kilograme de carne, 200 de kilograme de cartofi, 40 kilograme de legume si 200 de paini au reusit sa stranga cei aproape 20 de voluntari care se fac „vinovati” de masa caritabila oferita oamenilor strazii din Timisoara cu cateva zile inainte de Craciun.
Initiativa a pornit de la o mana de oameni care stau in spatele unui blog de recenzii culinare. Mesajul lor postat pe blog si pe Facebook a ajuns rapid la cei care vor sa ajute si astfel, mana de oameni s-a transformat intr-o echipa de aproape 20 de persoane. „Am citit pe Facebook despre initiativa aceasta, dupa care am trimis un mail organizatorilor, care mi-au spus ce am putea face”, a spus Alexandra Ciocan, voluntar.
Odata formata echipa, a urmat contactarea restaurantelor si a hypermarketurilor din Timisoara, pentru a-i convinge pe reprezentantii acestora sa doneze alimente. „Dificultatea cea mai mare a fost adunarea produselor”, a explicat Alexandru Albu, organizator. Timp de doua saptamani, voluntarii au reusit sa stranga alimente suficiente pentru sute de portii de mancare. Si-au dorit initial sa le gateasca tot ei, dar regulile de igiena din cantina Liceului Gheorghe Atanasiu nu le-au permis acest lucru.
S-au alaturat insa cauzei lor cinci angajati din bucataria liceului, care au muncit in afara programului, fara sa stea o clipa pe ganduri inainte sa se alature initiativei. „Am vrut sa ajutam si noi cu ce putem”, a spus Geta Balu, care lucreaza de 20 de ani in cantina Scolii de Arte si Meserii “Gheorghe Atanasiu” din Timisoara. Si au ajutat, intrucat din mainile lor au iesit 300 de meniuri alcatuite din ciorba de vacuta cu zarzavat, ceafa de porc la tava cu piure de cartofi, salata de varza si o portocala. Alte 200 de portii de mancare au fost livrate de restaurantele care s-au lasat convinse sa doneze mancare oamenilor fara adapost.
In total, 500 de oameni s-au bucurat, chiar si numai pentru o zi, in preajma sarbatorilor, de un pranz cald. „In Vestul Europei, astfel de evenimente au loc saptamanal. Ar fi cazul ca si la noi sa se intample mai des”, a spus Alex Albu, organizator.