Taxa pe muzica ambientala nu e o gluma. S-au ales cu dosar penal pentru melodiile din bar
In weekend, politistii din localitatea Ciacova au efectuat controale la mai multe societati comerciale ca sa verifice daca administratorii detin autorizatie pentru utilizarea muzicii ambientale in incinta.
Insotiti de un inspector din cadrul Inspectoratului Interjudetean Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, politistii din Ciacova au verificat cateva baruri ale localitatii. Conform Legii 8 din 1996, oricine utilizeaza muzica in scop ambiental in spatiul comercial trebuie sa detina autorizatie de la Asociatia pentru Drepturile de Autor. Pentru ca nu aveau aceasta autorizatie, doi administratori s-au ales cu dosar penal.
Legea ii obliga pe oamenii de afaceri ce detin hoteluri, restaurante, centre comerciale, baruri si alte spatii publice sa plateasca taxe ce ajung pana la 1.800 de lei/luna pentru muzica ambientala din incinta. In caz contrar, nerespectarea platilor poate constitui infractiune penala, pe langa amenzile de rigoare.
In judetul Timis, cei mai multi dintre detinatorii de spatii publice se conformeaza si isi platesc taxele. „Cele mai corecte sunt centrele comerciale. Spatiile de alimentatie publica periferice sunt din categoria rau platnicilor, riscand amenzi de pana la 1.000 de lei. Daca in urma acestora nu-si achita datoriile, fapta este incadrata ca infractiune penala’’ , a spus Marcus Catita, de la Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor Romania-Asociatia pentru Drepturile de Autor din Tims.
Astfel, unitatile de cazare (hoteluri, pensiuni), unitatile de alimentatie publica (restaurante, baruri, cafenele), unitatile comerciale (magazine, mall-uri, supermarketuri) , dar si salile de jocuri de noroc, muzeele, centrele medicale, aeroporturile, garile trebuie sa plateasca taxe pentru a putea difuza muzica ambientala in incinta lor.
Cele mai mari sume le suporta mall-urile si cazinourile. In aceste cazuri, taxele pot depasi 1.800 de lei/luna, urmate de targuri si expozitii in spatii acoperite, unde sumele pot fi de peste 1.500 de lei. La hoteluri, plata se face dupa numarul de camere si de stele. Barurile si restaurantele nu scapa nici ele de aceste remuneratii, platind 350 de lei/luna (50 de lei pentru fiecare 100 de metri patrati in plus). Muzeele, cabinetele medicale platesc o suma mai mica, de 50 de lei/luna, iar pentru muzica ambientala din mijloacele de transport in comun este perceputa o taxa de 25 de lei/luna.
Plata taxei pentru muzica ambientala se efectueaza lunar, termenul de plata fiind data de 15 a lunii pentru care se face plata. Orice intarziere se taxeaza cu 0,5% / zi.