Petreci, deci platesti. Mirii vor trebui sa achite o noua taxa, daca vor muzica la nunta
De acum inainta, sa fie clar: nunta fara taxa nu se mai poate! Tinerii miri trebuie sa plateasca drepturi de autor, pentru muzica pe care i-o comanda DJ-ului, ca sa joace rudele si prietenii.
In caz contrar, inspectorii Uniunii Compozitorilor, insotiti de politisti, pot sa opreasca oricand cheful celor care nu obtinut o licenta speciala.
Costa cel mult 300 de lei si este valabila atat in saloanele cu staif, cat si in cort. Practic, fiecare cuplu va face un drum la Uniunea Compozitorilor, ca sa isi achite taxa pe muzica. O sa platiti aceeasi suma, chiar daca ascultati Boney M sau Dan Spataru.
Ana Achim, directorul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor explica: "Se considera comunicare publica a unei opere muzicale orice comunicare realizata intr-un loc deschis publicului, unde se aduna un numar de persoane care depaseste cercul normal al unei familii sau al cunostintelor acestora".
Teoretic, daca omul isi faca nunta la local, taxa o plateste patronul. Practic, acesta poate sa le ceara mirilor mai multi bani pentru meniu, ca sa nu ramana el in paguba.
"Daca este o nunta organizata la cort, cel care isi ia autorizatia pentru amplasarea cortului intr-un loc public trebuie sa stie ca are nevoie de toate autorizatiile legale, inclusiv pentru drepturile de autor", precizeaza Ana Achim.
Exista si o alta categorie de platitori. Daca taximetristii vor sa fie si DJ la ei in masina si vor asculta muzica impreuna cu clientii, vor trebui sa plateasca in fiecare luna cate 15 lei. Aici intra si muzica la radio.
In 2010, compozitorii au adunat numai de la nunti 69.000 de euro drepturi de autor. In acest an, suma este cu 16% mai mica.