Sfaturi de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta pentru o iarna amenintatoare

02-02-2012 09:25


masina in zapada

Recomandarile pentru evitarea situatiilor periculoase in aceasta perioada deosebit de rece sunt in primul rand sa urmarim evolutia conditiilor meteorologice furnizate de mass-media, pentru a stii la ce situatii suntem nevoiti sa facem fata.

Cei de la ISU va sfatuiesc sa calatoriti pe cat posibil ziua, sa folositi soselele principale si sa va asigurati obligatoriu masina cu lanturi pentru zapada, cablu de remorcare, benzina de rezerva. De asemenea, trebuie sa verificati functionarea farurilor, a sistemului de incalzire, nivelul antigelului si al uleiului de motor.

Daca insa ramaneti cu masina blocata in nameti in afara localitatilor, indicatiile celor de la ISU sunt sa porniti luminile de avarie si sa prindeti o bucata de material textil pe antena radio sau la geam, pentru a fi mai usor de reperat. Daca nu vedeti in apropiere o cladire in care v-ati putea adaposti, nu trebuie sa iesiti din masina, pentru ca exista riscul de aparitie a degeraturilor sau va puteti rataci.

Motorul masinii trebuie tinut pornit 10 minute pe ora, pentru a mentine caldura in interior. In plus, cand motorul functioneaza, deschideti usor o fereastra pentru ventilatie, pentru a va proteja de inhalarea monoxidului de carbon. Teava de esapament trebuie curatata periodic, iar acumulatorul vehiculului nu trebuie epuizat. Pe timp de noapte, porniti lumina in interior sau folositi lanterne pentru ca echipele de salvatori sa va localizeze. Daca va simtiti obosit, trebuie sa va miscati pentru a mentine organismul cald.
 

Orice locuitor al judetului poate suna la dispeceratul Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Timisoara. Cu doar un apel la 0256246620, puteti afla in ce conditii circulati in ziua respectiva. In permanenta va fi un angajat disponibil sa va ofere toate informatiile.

Sursa: Pro TV

Tags: banat, ger, sfaturi isu,

VIDEO PROTVPLUS.RO