Gerul a cuprins toata Europa. 80 de oameni au murit in mai putin de o saptamana

02-02-2012 08:56

Peste 80 de morti in mai putin de o saptamana. Acesta este bilantul valului de frig necrutator care s-a abatut asupra estului Europei si incepe sa cuprinda si partea vestica a continentului.

In timp ce noi ne luptam cu temperaturi polare, americanii au parte de un inceput de februarie atat de cald, cum n-au mai avut de 40 de ani.

Frigul extrem a facut cele mai multe victime in Ucraina, care numara mai bine de jumatate dintre morti. La Kiev erau miercuri -23 de grade, dar in unele regiuni temperaturile au coborat sub -30.

Si totusi, unii s-au incumetat sa iasa din casa dupa caderea intunericului, ca sa admire niste sculpturi de gheata. Festivalul are loc in fiecare an, iar la aceasta editie tema a fost campionatul de fotbal Euro 2012, pe care Ucraina il va gazdui impreuna cu Polonia, in iunie.

Intre timp, valul de frig incepe sa se simta si in Europa occidentala. Italia, unde ninge de doua zile, va cunoaste cea mai rece saptamana din ultimii 27 de ani.

In mai toate capitalele, autoritatile fac planuri pentru adapostirea oamenilor strazii. La Bruxelles, cei mai multi aflati in aceasta situatie sunt solicitanti de azil, care dorm in corturi sau sub cerul liber, la -8 grade.

Mohammed e kurd originar din Iran. A cerut azil, dar pana i se da un raspuns nu are unde sa se duca. In alta parte, un congolez tremura incotrolabil sub o patura subtire. Perspectiva valului de frig il sperie.

Vremea isi face de cap si peste ocean, dar intr-un mod mult mai placut. Mare parte din America are parte de cea mai claduroasa iarna din ultimii peste 40 de ani. La Washington, au fost miercuri 21 de grade cu plus, temperatura numai buna ca sa infloreasca ciresii.

Desi nu peste tot e asa de cald, in majoritatea statelor americane, temperaturile au urcat peste 10 grade. Iar acolo unde este zapada, e mult mai putina ca altadata.


VIDEO PROTVPLUS.RO