Primavara cu soare si stranuturi pentru aproape 40.000 de timisoreni care sunt alergici la ambrozie
Primavara incepe sa isi intre in drepturi si odata cu aceasta, apare si vegetatia. Din nefericire, aceasta poate fi o veste proasta pentru timisorenii care sufera de alergii.
Aproximativ 15% dintre locuitorii Timisoarei au alergie la ambrozie, o planta care creste in locurile necultivate. In momentul de fata, nu exista o zona de risc maxim unde ambrozia ar putea creste in abundenta pentru ca “vegetatia din oras este una spontana”, dupa cum a afirmat Adrian Bere, seful Directiei de Mediu din cadrul Primariei Timisoara.
Aceasta planta este intalnita in Timisoara in apropierea sinelor de tren, in parcuri, in apropierea ruinelor, dar si in cartierele rezidentiale, unde constructiile nu au fost finalizate. Practic, la inhalarea unei mici particule din polenul ambroziei, sistemul respirator dezvolta o reactie alergica neobisnuit de puternica. Persoanele alergice la aceasta planta stranuta de mai multe ori, nu pot respira pe nas, ci doar pe gura, iar la nivelul ochilor acestora va aparea lacrimarea excesiva. Aceste simptome pot dura pana la trei saptamani. In cazul persoanelor care au astm, ambrozia poate declansa tuse si crize de astm, care trebuie tratate imediat.
Metodele existente pentru prevenirea acestor simptome sunt foarte putine. “Pentru a evita complet ambrozia, ar trebui sa stai inchis in casa, de dimineata pana seara. Particulele de polen sunt tot timpul in aer pe timpul zilei, iar alergicii sunt predispusi imediat ce ies afara. Daca totusi ies afara din casa, daca merg cu masina de exemplu, trebuie sa aiba tot timpul aerul conditionat pornit, trebuie sa evite zonele unde este foarte multa vegetatie. De asemenea, trebuie sa se spele cat mai des pe fata si pe maini, pentru a intarzia efectul ambroziei”, a declarat Lizica Igret, medic alergolog din Timisoara.
Tratarea efectelor ambroziei se face prin medicamente recomandate de un alergolog, insa acestea nu elimina definitiv alergia, ci doar scad amplitudinea simptomelor. De obicei, medicamentatia cuprinde antihistaminice, picaturi oculare si decongestionante nazale.