Cat de mare e pericolul din mancare.La ce alergii sunt supusi copiii din cauza neatentiei parintilor
Pufuleti de la 5-6 luni, salam inainte de un an si sucuri acidulate baute din biberon. Medicii avertizeaza ca hrana moderna, plina de conservanti si arome sintetice, provoaca acum copiilor de trei ori mai multe alergii fata de acum zece ani.
In jur de 8.000 de prunci ajung in fiecare luna la medic cu mancarimi, eruptii si dureri de stomac. In urma unei alerte europene, putem deja citi pe unele ambalaje mesajul: "poate afecta negativ activitatea copiilor".
La Mihai, alergia s-a declansat in timp ce era internat in spital. Medicii au aflat ca primise si gustari de acasa. Caterina Ciobanu, mama lui Mihai: "Ieri a mancat un pic de cascaval afumat, niste salamior, mancare de-aici de la spital. Am vazut ca vrea sa se scarpine, dar am zis ca n-ar fi cine stie ce".
Alegeri 2024
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
11:23
Cristian Diaconescu: Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară. Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte
11:22
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
Mancarimile au aparut imediat, apoi s-a declansat si eruptia. Doctorii spun ca a scapat usor. La cei care nu sunt adusi imediat la urgenta starea se degradeaza rapid: se umfla buzele, ochii si, mai grav, limba.
Frecventa alergiilor alimentare la copiii sub 3 ani a ajuns in prezent la aproape 8 la suta, fata de 1 la suta, la cat era estimata acum 30 de ani. Cea mai plauzibila explicatie este faptul ca parintii introduc prematur in alimentatia copilului mic alimentele procesate, precum mezelurile, sucurile, dulciurile si sosurile. Multe contin substante chimice ale caror efecte pe termen lung nu au fost suficient studiate.
Cifrele comunicate de medici i-au determinat pe responsabilii din Uniunea Europeana sa ceara avertismente clare, pe ambalajele alimentelor care contin E-uri nesigure. Termenul este decembrie 2012, dar producatorii au inceput deja sa se conformeze.