Olimpicii la informatica au facut „cunostinta” cu Blue Gene. Care a fost curiozitatea elevilor

02-04-2013 10:08


Peste 40 de olimpici nationali la informatica au facut cunostinta cu Blue Gene, un supercalculator al Universitatii de Vest. Curiozitatea a fost cuvantul de ordine, iar acestia au dorit sa afle cum functioneaza si cat valoreaza acest supercomputer.

Printre un examen la informatica si o plimbare in centrele comerciale, elevi din toata tara care participa la Olimpiada Nationala de Informatica si-au facut timp si pentru a vedea laboratoarele universitatilor. Din peste 300 de elevi inscrisi, numai putin peste 40 au fost interesati sa il vada pe Blue Gene, calculatorul minune al Universitatii de Vest.


Acest supercalculator a costat nu mai putin de un milion de dolari si a fost achizitionat in urma cu doi ani printr-un program european. Pe acest computer, cercetatori atat din Romania, cat si din strainatate, rezolva probleme din matematica, informatica, astrofizica si prin intermediul sau, cercetatorii creaza noi algoritmi de clacul.


Elevii au fost foarte curiosi sa afle cum functioneaza acest supercomputer, iar unul dintre profesorii universitari ai UVT a fost prezent pentru a le raspunde la fiecare intrebare. Cea mai mare curiozitate a acestora a fost cat a costat tot calculatorul, iar cand au aflat ca univeristatea a platit pentru el un milion de dolari, au ramas impresionati.


Blue Gene are o putere de calcul de 13 Tflops, 4.096 de unitati de calcul si o capacitate de stocare de date de 28 de terabiti, acesta fiind cel cel mai puternic sistem de calcul din Romania. In momentul de fata, in Europa de Est mai este un singur calculator asemanator, in Bulgaria.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO