Umilit de stat si pus sa dea proba de Sport la admitere, tanarul orb din Galati a primit prima veste buna
Cazul tanarului nevazator, care nu a fost lasat sa sustina admiterea la ''Universitatea Dunarea de Jos'' aduce in discutie infinita nepasare din invatamantul romanesc.
Fosta coordonatoare a unui proiect cu finantare europeana, de care a beneficiat si Universitatea de la Galati, sustine ca profesorii ar fi trebuit sa prevada locuri speciale pentru persoanele cu dizabilitati. Intre timp, Vlad, tanarul care viseaza sa intre la profilul Chinetoterapie, a primit oferte de la alte institutii de invatamant superior.
Ioana Truta a fost angajata de Ministerul Educatiei si a coordonat proiectul cu o finantare europeana de aproape cinci milioane de euro, de care au beneficiat trei universitati, printre care si cea de la Galati.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Ioana Truta, fostul manager al proiectului european: "Aveau toate cunostintele la dispozitie sa adapteze curricula universitara si sa creeze acces pentru persoanele cu dizabilitati, inclusiv nevazatoare. Acestui tanar ori nu i-au fost furnizate toate informatiile privind inscrierea, ori a fost tratat cu indiferenta. Este clar ca acest student a fost umilit."
Prof. Daniela Sarpe, fostul coordonator al proiectului, Universitatea Dunarea de Jos, Galati: "Nu exista cadru reglementat pentru asa ceva. Deci noi nu putem sa oferim locuri speciale. Nici noi, ca proiect, n-am putut-o face, evident nici universitatea n-a putut-o face.''
Desi dosarul de inscriere i-a fost acceptat initial, lui Vlad i s-a cerut sa participe si la proba de sport. Conform procedurilor absurde, profesorii i-au cerut un aviz de la medic.
Vlad Ion: "Eu o sa lupt atat cat se poate pentru a ma inscrie aici si sa imi pot face pregatirea profesionala de care am nevoie. Am trecut bacalaureatul cu media 8,31!"
Cand situatia parea disperata, tanarul a primit o oferta de la Universitatea de Vest din Timisoara.
Profesor Marilen Gabriel Pirtea, rector Universitatea de Vest din Timisoara: "Noi mai avem studenti nevazatori, studenti cu dizabilitati fizice, de aceea cred ca si 3 ani la rand am primit premiul pentru cea mai accesibilizata institutie de stat, din vest, privind accesul persoanelor cu dizabilitati.Se stie ca persoanele nevazatoare sunt unii dintre cei mai buni maseori. Avem la Universitatea de Vest un soft cumparat printr-un proiect european care transforma cursurile in limbaj brai ca ei sa poata invata".
Vasile Ion, tatal lui Vlad: "Mi-au propus, atat pentru baiat, gratuitate in ceea ce priveste toate cheltuielile pentru cazare si masa, cat si pentru insotitor, pentru asistentul personal pe care-l are".
Practic, pe Vlad ar trebui sa il insoteasca in permanenta mama sa. Din pacate, familia are posibilitati materiale reduse si in ciuda gratuitatilor, oamenilor le-ar fi extrem de greu sa se descurce la mare distanta de casa.
Sursa: Pro TV
Etichete: proiect, ministerul educatiei, admitere, refuz, orb, universitatea de vest,
Dată publicare:
26-07-2016 18:24