O noua premiera in alpinism. Horia Colibasanu se pregateste sa cucereasca varful Lhotse din Himalaya
Sportivul roman numit “Omul care merge pe varfuri”, “Supravietuitorul”, "Primul roman pe Manaslu” sau “Salvatorul din Himalaya”, Horia Colibasanu porneste intr-o noua expeditie, pe varful Lhotse din masivul Himalaya, in 8 aprilie.
Varful Lhotse are 8.516 metri si este al patrulea varf ca inaltime din lume, din masivul Himalaya, situat la granita dintre Nepal si China, in apropiere de varful Everest. In limba tibetana, numele muntelui inseamna “varful din sud”, si face referire la partea sudica a muntelui care are pereti verticali de 4000 de metri, una dintre cele mai periculoase regiuni de escaladat din lume, la care s-au incumetat doar profesionistii in alpinism.
Urcarea varfului va fi pentru Horia Colibasanu al saselea optmiar din palmares (din cele 14 varfuri himalayene) si o noua premiera in alpinism pentru Romania.
Alegeri 2024
07:44
Peste 800.000 de români din diaspora au votat la alegerile prezidențiale. Ultimele secții de vot s-au închis la ora 7:00
07:35
Bucuria de la sediile USR și PSD după anunțarea exit-poll-urilor s-a terminat rapid. Călin Georgescu este în turul 2
07:29
Evoluţia sistemului de vot în România la alegerile parlamentare după 1989
07:19
Nicolae Ciucă, după rezultatele provizorii: Este un eşec pe care trebuie să îl asumăm toată echipa de conducere a PNL
Sportivul va fi insotit in expeditie de slovacul Peter Hamor, care are in palmares zece varfuri de peste opt mii de metri. Se va alatura echipei si alpinistul roman Justin Ionescu, experimentat in escalada si ascensiuni tehnice.
Pentru expediția Lhotse 2013, Horia nu va folosi oxigen suplimentar si nici ajutorul serpasilor. Ascensiunea va fi una rapida, in stil alpin, intr-o echipă de doi alpinisti experimentati, care mizeaza pe forta fizica si mentala. Va fi similara cu cele la care timisoreanul a participat pana acum, cu sanse mari de reusita, dar si riscuri pe masura.
Succesul pe Lhotse va insemna ca Horia Colibasanu are in palmares aproape jumatate din cele mai inalte varfuri muntoase din lume, fiind singurul din istoria alpinismului românesc cu o asemenea performanta.
Horia Colibasanu are 32 de ani, de profesie este stomatolog, si practica alpinismul din 1998. In 2004, a fost primul roman care a urcat pe K2 (8.611m). In 2006, a urcat in premiera pentru Romania pe Manaslu (8.163m), iar in 2007 a urcat pe Dhaulagiri (8.167m), de asemenea o premiera romaneasca. Horia a fost si primul roman care a urcat pe Annapurna (8.091 m), in 2010, aceasta expeditie fiindu-i dedicata prietenului sau spaniol, alpinistul Inaki Ochoa de Olza, care a decedat pe Annapurna in timpul unei expeditii comune, in 2008. Ultimul varf himalayan pe care a urcat, in 2011, a fost Makalu (8.463 m).
Sursa: Pro TV
Etichete: expeditie, horia colibasanu, himalaya, varful Lhotse,
Dată publicare:
05-04-2013 15:29