Numarul cazurilor de toxiinfectii alimentare se dubleaza in perioada verii. Cum le prevenim
De cand a inceput vara, s-a dublat numarul de toxiinfectii alimentare. La Spitalul de boli Infectioase “Victor Babes” din Timisoara, de exemplu, ajung cel putin cinci pacienti in fiecare saptamana cu asemenea simptome.
Medicii spun ca temperaturile ridicate joaca un rol important in aceste imbolnaviri, deoarece alimentele, nedepozitate corespunzator, se strica mult mai repede. Cei mai multi dintre pacientii care au ajuns la spital au povestit ca li s-a facut rau dupa ce au consumat produse de tip fast food.
Toxiinfectia alimentara apare la cel mult trei zile dupa consumarea unui produs alterat si se manifesta prin dureri abdominale, febra, o stare generala de slabiciune si deshidratare rapida, iar tratamentul se bazeaza pe antibiotice si se poate prelungi pe o perioada de doua saptamani.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
O alta cauza a toxiinfectiilor alimentare este cauzata si de mancarea de tip fast-food, care in aceasta perioada a anului, poate contamina bacterii foarte usor. Mai mult, produsele lactate, produsele din carne si ouale trebuie pastrate la temperaturi de cel mult 4 grade Celsius. Medicii ne sfatuiesc sa ne uitam de doua ori la ceea ce punem pe masa si sa acordam o atentie sporita conditiilor de depozitare a alimentelor atat acasa, cat si la magazinele alimentare.
Pentru prevenirea toxiiinfectiilor alimentare, trebuie sa tinem cont de cateva reguli:
- Sa cumparam produsele alimentare numai din spatii inregistrate sanitar veterinar . Pentru prevenirea infectarii, este obligatoriu ca produsele din carne sa fie supuse examenului veterinar si sanitar, inca de la sacrificarea animalelor si pana la fabricarea lor.
- Cele mai frecvente intoxicatii se datoreaza consumului de produse lactate alterate, care contamineaza foarte usor stafilococii ce determina aparitia bolii infectioase. De aceea, este foarte important ca produsele alimentare sa fie pastrate in conditii optime de igiena si temperatura.
- Verificarea termenului de valabilitate si pastrarea alimentelor la temperatura indicata pe ambalaj. Mancarea gatita trebuie pastrata in frigider in recipiente acoperite.
- Spalati bine fructele si legumele inainte de a le depozita in frigider si inainte de a le consuma. Igiena precara este unul din factorii care duc la aparitia toxiinfectiei alimentare.