Mici, dar voinici. La sapte ani, cativa copii vor invata sa creeze propriile jocuri si aplicatii
In timpul saptamanii invata la scoala sa scrie litere si sa calculeze, iar in weekend pot invata cum sa dezvolte un joc sau o aplicatie pentru telefon. 22 de copii din Timisoara se pregatesc sa faca primi pasi intr-o viitoare meserie de programator.
Un timisorean s-a gandit sa implementeze in Timisoara, un proiect care deja are succes in strainatate. El vrea sa introduca copiii cu varste cuprinse intre 7 si 14 ani in tainele programarii si sa ii invete sa creeze jocuri pe calculator. Pana acum, la aceste cursuri s-au inscris 22 de copii. Profesori le vor fi liceenii, studentii sau programatorii, care vor face acest lucru in mod voluntar. Ei le vor dezvaui elevilor secretele din spatele unei pagini web sau a unei aplicatii pe care o folosesc pe internet sau telefon.
Radu Ticiu a vazut ca acest proiect este foarte bine dezvoltat in Irlanda, acolo unde tinerii sunt foarte interesati de secretele programarii. Cu timpul, copii cu varste de 9 sau 10 ani, au ajuns sa devina mentori pentru alti copii. Proiectul a fost adoptat ulterior in Statele Unite, China, Rusia, Italia sau chiar Uganda. Momentan, in Romania, aceste cursuri se mai tin doar la Bucuresti. De sambata, proiectul va fi implementat si la Timisoara.
“Multi dintre programatori au copii si vor sa ii invete cineva ce fac parintii lor. Si eu sunt tata si cred ca interesul lor pentru aceasta meserie poate fi aprofundat. Lucrez de ani de zile cu copii de liceu si mi-am dat seama ca domeniul IT este de mare interes pentru tineri. Incercam sa creem un proiect in care sa nu existe bariere sociale sau financiare”, spune Radu Ticiu, initiatorul proiectului.
Pentru a intari ideea ca orice copil poate sa invete informatica la orice varsta, Radu o va aduce la cursuri si pe fetita lui, care are doar cinci ani.
“Cand esti mic, inveti mai repede. Eu, la varsta mea consider ca am multe de invatat de la fetita mea, iar ea are multe de invatat de la mine. Eu voi incerca sa ii invat pe elevii de scoala generala, lucruri care nu le invata la ore, intr-un mediu foarte informal, iar parintii pot veni in public si sa observe ce invata copii lor”, povesteste Radu.
Copiii vor incepe cursurile de sambata si se vor desfasura pe o perioada de cateva luni. Ei vor lucra in echipe de cate trei. Fiecare echipa va avea cate un mentor care ii va invata pe elevi fiecare pas care trebuie parcurs pana la realizarea unui joc.