Bolile la care copiii intre 7 si 15 ani se expun din cauza PC-ului. Medicii trag un semnal de alarma
Dupa ce psihologii au constatat ca majoritatea copiilor intre 7 si 15 ani stau prea mult in fata calculatorului, psihiatrii au ajuns si ei la concluzii ingrijoratoare.
Din cauza orelor petrecute pe internet, multi nu mai pot fi atenti la oamenii din jur, nu mai vor sa stea de vorba cu nimeni, si au multe probleme, asociate cu dependenta: anorexie mintala, obezitate, tulburari de vedere. Speriati, tot mai multi parinti, merg cu cei mici la neuro-psihiatru, pentru tratament.
In policlinica spitalului de copii din Brasov, la un singur specialist se sta la coada cite cinci, sase ore.
Cel mai cautat medic din acest spital este cel de neuropsihiatrie. In fiecare zi vin aici zeci de parinti cu aceeasi problema. Copiii lor fie nu se mai pot concentra fie refuza sa mai socializeze.
Encefalograma dezvaluie concret o parte dintre aceste probleme.
Multi dintre copiii care ajung la psihiatru sint trimisi aici de psihologii din scoli, care le sugereaza parintilor sa mearga la un consult cu elevul.
Florin, de exemplu, statea cel putin 8 ore pe zi in fata televizorului si calculator pana cand mama lui a observat ca a devenit tot mai neatent, iar profesorii se plangeau de el.
"Nu tinea minte si ne-am gandit sa mergem sa il consultam si chiar nu avea tinere de minte. Doamna a zis ca nu e concentrat.", spune Oana, o mama.
Un studiu UNESCO arata ca aproape 40% dintre copiii de pana la trei ani intra zilnic pe internet si stau si cateva ore la televizor.
Alexandra petrecea foarte mult timp in fata calculatorului si a inceput sa aiba deficit de atentie. Medicul le-a spus clar parintilor sa ii schimbe total programul.
"Doua ore, doua ore jumate, la TV, cam o ora se uita la desene animate…i-am si spus… de asta am ajuns aici.", spune mama Alexandrei.
Medicii insista ca recuperarea acestor copii sa fie un efort constant, al intregii familii. Numai printr-o schimbare radicala a stilului de viata, problemele se pot ameliora.