In localitatile din Timis, preotii au pornit cu “Boboteaza”. Vezi care este traditia

03-01-2013 15:26


boboteaza, peciu

In data de 6 ianuarie a fiecarui an, crestinii sarbatoresc Botezul Domnului. Desi mai sunt 3 zile pana atunci, preotii au inceput deja sa colinde satele pentru a sfinti casele oamenilor.

In traditia populara romaneasca, Boboteaza este o sarbatoare dedicata purificarii naturii, dar mai ales a apelor, de fortele raului. Tocmai de aceea, preotul lasa putina agheasma in fiecare casa. Acum se prevesteste cum va fi vremea in noul an sau cum va fi recolta. De asemenea, traditia mai spune ca in aceste zile animalele vorbesc si capata puteri neobisnuite.

Satenii din Peciu, o localitate situata la 20 de kilometri de Timisoara, s-au pregatit temeinic pentru venirea preotului cu Boboteaza. Atat spiritual, cat si in ceea ce priveste curatenia gospodariei. Pentru ei botezul Domnului sau Boboteaza asa cum este numita sarbatoarea in termeni populari, are o semnificatie aparte avand in vedere ca vine odata cu inceperea noului an.

Tanti Anica, de exemplu, s-a pregatit ca pentru niste oaspeti de seama. Preotul venit cu Boboteaza a gasit-o cu casa curata bec, curtea maturata, dar mai ales cu sufletul deschis si plin de sperante ca primirea Domnului in casa in primele zile ale anului ii vor aduce noroc si sanatate.

Am aprins lumanare, ca asa se cuvine sa fie lumina in casa, am facut curat peste tot, am pus un ban pentru sanatate. Am pus doua oua sa am noroc la gaini", a povestit batrana.

Ca doamna Anica s-au pregatit si ceilalti sateni, care, nerbdatori, dar si incantati de vremea primavaratica, au stat in porti pentru a astepta preotul.

Preotul merge prin sat insotit de copii care anunta din clopotei venirea Bobotezei. Tot traditiile spun ca pentru a avea un an roditor e bine sa pui fructe in cosul preotului, care vine sa-ti sfinteasca casa. Conform traditiei, popa ia la pas satul si intra din casa in casa pentru a sfintii locuintele oamenilor.

"Deosebita ocazie este odata cu inceperea anului nou calendaristic sa primeasca credinciosii Parohiei noastre, pe Hristos, Domnul care binecuvanteaza toate. Binecuvantare facuta pentru sarbatoarea care urmeaza, numita Botezul Domnului. Credinciosii primesc preotul impreuna cu insotitorii nostri dragi, copiii, care canta Droparul Bobotezei, binecuvantandu-le casele si familiile", a declarat preotul Mihai Tiberiu.

In fiecare an, pe 6 ianuarie, Biserica Ortodoxa sarbatoreste botezul lui Iisus Hristos sau Boboteaza. Aceasta zi marcheaza sfarsitul sarbatorilor dedicate Craciunului si Anului Nou.
 

Sursa: Pro TV

Tags: boboteaza, timis,

VIDEO PROTVPLUS.RO