Romanii au sarbatorit Boboteaza cu busculade. Au luat agheasma in bidoane de 10 litri
A fost o zi de mare sarbatoare pentru crestini, dar si pentru jandarmii nevoiti sa asigure paza la slujbele de Boboteaza. In bisericile din toata tara credinciosii au primit apa sfintita, in amintirea botezului Mantuitorului in apa Iordanului.
Dupa cativa ani de tihna, pe Dealul Mitropoliei din Bucuresti s-au starnit busculade si nu putini si-au spus vorbe deloc cucernice. La Constanta, in schimb, doi suferinzi au cedat, dupa cateva ore de asteptare.
Cei doi varstnici au lesinat si au fost scosi pe brate, inainte ca slujba de Boboteaza sa ia sfarsit.
Oficialii Bisericii au bucurat totusi toata asistenta, aruncand in mare nu una, ci mai multe cruci.
In jur de 3.000 de oameni au asteptat, pe Dealul Mitropoliei, de la 7 dimineata pana la pranz, sub o ploaie marunta, deloc proverbiala pentru Boboteaza.
De fapt, a fost prima data dupa nu se stie cat de multi ani cand nu a putut fi sculptata crucea de gheata in fata Palatului Patriarhal. In schimb, a fost ridicata o cruce din cetina de brad, impodobita cu flori si busuioc.
Pentru apa sfintita, unii si-au pregatit bidoane de 10 litri; altii, cate doua sacose pline cu sticle mai mici. Asta, desi in scripturi se spune ca un singur strop de agheasma poate fi inmultita, cat un lac intreg. Multi au fost revoltati ca, in fata multimii grabite, jandarmii n-au mai umplut bidoanele pana la gat.
In scurt timp, s-au starnit scandaluri intre cei care au vrut sa intre in fata si cei de la coada.
Si in Galati, traditia crucii aruncate in Dunare a avut loc, in 2012, la o temperatura ceva mai suportabila.
S-a aruncat in valuri un erou local de 45 de ani, care spune ca alte trei reusite, din trecut, l-au ajutat sa se indrepte dupa cativa ani grei de inchisoare.
Pentru unii, praznicul a fost prilej de mare ospat. Tiganii din zona spun ca ieri au tinut special post, ca sa recupereze azi cu pastrama, sarmale si vin.
Botezul facut lui Isus de catre Ioan Botezatorul, pe cand Mantuitorul avea 30 de ani, inseamna, de fapt, confirmarea naturii lui sfinte si a locului sau in religia ortodoxa. Dincolo de incidente, sfintirea anuala a apelor ramane un obicei reeditat cu mult entuziasm.
Crestinii vor pastra agheasma mare in vase curate, fie amestecand-o cu cea pe care au luat-o de la biserica in ziua praznicului Bobotezei din anii trecuti.
De astazi, timp de 8 zile, credinciosii au incuviintarea Bisericii sa bea o gura de apa sfintita dimineata pe stomacul gol insotind ritualul de o rugaciune. Sau isi pot sfinti singuri casele si gospodariile. Mai apoi, in restul anului, credinciosii vor avea nevoie de acordul preotului duhovnic, cum ar fi in cazul unor boli grave.
In seara asta poti sa afli cat de lunga iti va fi viata. Ce trebuie sa faci
Sursa: Pro TV
Etichete: boboteaza, botezul domnului, preafericitul daniel,
Dată publicare:
06-01-2012 06:47