Hackerul TinKode, care a atacat serverele NASA si ale Pentagonului, cercetat in stare de arest

Ultima actualizare: 20-06-2012 08:35
Contul de Twitter al lui TinKode

Tribunalul Bucureşti a respins, vineri, recursul formulat de Răzvan Manole Cernăcianu împotriva arestării sale de către Judecătoria Sectorului 5.
 

Hackerul nu a reusit să îi convingă pe magistraţii Tribunalului Bucureşti că merită să fie cercetat în libertate. Decizia Tribunalului Bucureşti este definitivă, astfel că tânărul va fi cercetat în continuare de DIICOT în stare de arest.

Hackerul TinKode, acuzat de spargerea serverelor Armatei SUA, NASA şi Pentagonului, a fost arestat, în 1 februarie, de Judecătoria sectorului 5 Bucureşti, care a admis cererea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Hackerul ce a atacat serverele Armatei Statelor Unite, ale NASA (National Aeronautics and Space Administration) şi Pentagonului (sediul central al Departamentului Armatei) este student la facultatea de Informatică din Timişoara.

Răzvan Manole Cernăcianu are 20 de ani, el fiind identificat de autorităţile judiciare americane, împreună cu cele române, ca hackerul TinKode.

"Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală efectuează cercetări faţă de o persoană în vârstă de 20 de ani, din municipiul Timişoara, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de acces fără drept la sisteme informatice, prin încălcarea măsurilor de securitate şi în scopul obţinerii de date informatice, transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic şi perturbarea gravă a funcţionării unui sistem informatic", au precizat procurorii DIICOT, într-un comunicat.

Potrivit DIICOT, tânărul ar fi lansat atacuri informatice şi ar fi accesat fără drept mai multe servere aparţinând armatei Statelor Unite ale Americii, în scopul obţinerii de date confidenţiale, pe care le-ar fi copiat şi transferat în mod neautorizat în propriul sistem informatic.

Hackerul a procedat la postarea şi divulgarea respectivelor date informatice către public prin intermediul unui jurnal tip blog şi pe un site web.

"Prin acelaşi mod de operare, învinuitul a compromis şi server-ul web aparţinând National Aeronautics and Space Administration (NASA). În sarcina învinuitului se mai reţine că a accesat în mod neautorizat, lansând atacuri informatice asupra sistemului informatic şi paginii de web aparţinând Guvernului SUA, respectiv Departamentului de Apărare - Pentagon", a spus sursa citată.

În acest scop, tânărul a conceput un program/aplicaţie informatică, pe care l-a şi oferit spre comercializare pe blog-ul personal, unde a postat şi o înregistrare video care a surprins atacurile informatice exercitate asupra site-ului oficial al administraţiei americane.

"Prin activitatea infracţională, s-a produs blocarea temporară a sistemelor informatice atacate, restricţionându-se astfel accesul la acestea şi perturbându-se în mod grav buna lor funcţionare", potrivit DIICOT, care a subliniat că au colaborat în investigarea cazului cu autorităţile judiciare americane - FBI şi cu reprezentanţii NASA.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO