Fanii Politehnicii explică de ce susţin echipa din liga a cincea: „Pornim de jos, dar cu capul sus”
În Timişoara, din acest an, vor fi două Poli. Una e ACS, alta e ASU. Una e în liga a doua, alta e în liga a cincea. Suporterii care s-au bucurat împreună la sute de meciuri s-au împărţit în două.
Sătui de compromisuri, după ce au „înghiţit” actele de caritate Dacia Piteşti 2000 şi AEK 2002, suporterii din Peluza Sud şi membrii Druckeria au spus pas proiectului Recaş. Astfel, echipa pe care primarul Timişoarei a botezat-o ACS Poli nu va avea parte de susţinătorii cei mai înverşunaţi ai echipei de pe „Dan Păltinişanu”, în deceniul cel mai bulversant din fotbalul timişorean (vezi procese, depunctări, retrogradări la masa verde, interdicţia de a purta un nume şi o culoare). Decizia pe care aceşti suporteri au luat-o a fost aceea de a spune adio fotbalului modern şi de a susţine echipa de amatori a Politehnicii, formată din studenţi şi cadre didactice, formaţie care a promovat în sezonul trecut dion liga a şasea în liga a cincea.
„Dacă nu ar fi fost ASU Politehnica, am fi pus fularele în cui”
Unul dintre liderii Druckeria, Emanuel Cernescu, a explicat care au fost evenimentele din această vară care i-au împins pe fanii alb-violeţi să susţină o echipă în campionatul judeţean, deşi în urmă cu doi ani visau să se bucure de câştigarea campionatului. „Noi ne-am întâlnit cu domnul Robu imediat după alegeri şi am plecat de la acea întâlnire cu ideea că nimeni nu îşi doreşte nicio fuziune sau un alt fel de artificiu de acest gen, ca să vedem apoi că proiectul Recaş prinde contur. E clar că ei merg pe o pistă pe care noi nu o putem urma, aşa că am ales să susţinem pe ASU Poli. Să se înţeleagă clar: nu e un răspuns de genul „ba pe-a mă-tii”, nu avem nimic cu proiectul Recaş, doar că nu îl putem susţine. Am spus doar că e posibil să ne destrămăm, noi ca grup de suporteri şi ar fi păcat. Dacă nu ar fi fost ASU, am fi pus toţi fularele în cui, nu mai mergeam la fotbal”, a spus Cernescu. Cât despre această scindare între suporterii pătimaşi, care nu mai acceptă compromisuri şi spectatorii de rezultat, care se bucură de mutarea Recaşului la Timişoara, suporterul timişorean a spus: „E o scindare între suporteri şi consumatori. Sunt şi multe semnale din ţară, din partea unor oameni care ne-au felicitat şi ne-au încurajat să fim primii care adoptă o metodă atât de radicală împotriva fotbalului modern. Mergem să susţinem o echipă de amatori, doar un anumit gen de oameni poate să înţeleagă acest lucru. Acum, acesta este fotbalul în care găsim plăcere”.
Chetă pentru echipament
Suporterii au început deja să strângă bani pentru a achiziţiona două rânduri de echipament pentru fotbaliştii de la ASU Poli. Pe viitor, dacă va mai fi nevoie şi de un alt fel de ajutor, fanii timişoreni sunt dispuşi să pună umărul. „Să vedem ce ar mai fi nevoie să facem noi. Deocamdată, Politehnica poate susţine bugetul pentru liga a cincea, dar noi o să încercăm să atragem şi sponsori”, a spus Cernescu.
Campionatul judeţean (liga a cincea) începe la sfârşitul lui august, însă ASU Poli îşi va amâna primele partide, pentru că studenţii-fotbalişti nu sunt în oraş pe perioada vacanţei de vară. „Vor începe cu aproximativ o lună întârziere şi vor juca duminică – miercuri – duminică. Aşa au făcut şi în sezonul trecut, când au terminat pe primul loc în campionatul municipal”, a mai spus Emanuel Cernescu.
„Onoarea şi demnitatea, mai importante decât palmaresul”
Momentan, palmaresul echipei înfiinţate în 1921 a fost cedat de către ASFC Politehnica societăţii lui Marian Iancu. Acesta din urmă a dat asigurări că îl va ceda, la rândul său, clubului ACS Poli, cel care va juca în liga a doua în acest sezon. Acesta este un subiect delicat pentru suporteri, care au luptat, alături de Iancu, în ultimii ani, pentru recunoaşterea numelui şi a palmaresului.
„Sunt mai bine de zece ani de când încercăm să reparăm greşelile făcute de alţii. Zece ani în care am încercat să adunăm la un loc toate părţile unui întreg care a început să se distrugă de prin 1991, culminând cu ieşirea Institului Politehnic de la propria echipă. Lupta noastră nu a fost pierdută, sfârşitul sezonului trecut ne-a găsit purtând din nou cu mândrie numele Politehnica Timişoara. Din păcate, ne lovim acum din nou de aceleaşi probleme. Din nou, suntem puşi în faţa unui altoi pe care nu-l vrem în istoria noastră. Din nou ASFC-ul a devenit obiectul unor înţelegeri pe care nu mai putem să le înţelegem. Palmaresul este un lucru important. Dar considerăm că mai importante decât el sunt onoarea şi demnitatea acestei echipe, atât de încercate în ultimul timp. În virtutea acestui crez considerăm că singurul drum normal, atât pentru simbolul Politehnicii cât şi pentru noi ca suporteri este să începem de jos, dar cu capul sus”, a explicat Silvian Radosav, unul dintre liderii Peluzei Sud.