Ripensia, inviata dupa 64 de ani! Planul „nostalgicilor” timisoreni pentru cvadrupla campioana

Ultima actualizare: 22-08-2012 06:25
ripensia

 Din acest an, la Timişoara va juca din nou Ripensia. Nu se va lupta însă la titlu, ca în anii ’30, ci va evolua în liga a şasea.

 Fotbalul timişorean trece prin clipe de răscruce. După „decesul” Politehnicii lui Iancu, autorităţile au mutat clubul de la Recaş la Timişoara, pentru ca în acest oraş să se joace fotbal de ligă secundă. Suporterii din Peluza Sud şi Druckeria nu acceptă încă un astfel de compromis şi vor susţine o echipă din liga a cincea, ASU Poli. În paralel cu cele două „Poli”, în Timişoara a mai apărut o echipă, una care vrea să se legitimeze cu buletinul fostei mari campioane, Ripensia.

Clubul Ripensia Timişoara s-a înfiinţat în 1928 şi şi-a încheiat activitatea după doar 20 de ani. Cu toate acestea, echipa bănăţeană a cucerit patru titluri de campioană a României (1933, 1935, 1936 şi 1938) şi două Cupe ale României (1934 şi 1936).

După ce comuniştii au venit la putere, clubul a fost dezafiliat şi nu a mai avut activitate din 1948 până astăzi. În ciuda acestei hibernări de 64 de ani, un grup de personalităţi din Timişoara au reînviat Asociaţia Sportivă Ripensia şi speră să o readucă din nou pe prima scenă a fotbalului românesc. Oameni ca Radu Ienovan, Nicolae Ţăran, Marcel Tolcea, Radu Suciu, Radu Nicosevici nu recunosc certificatul de deces al Ripensiei şi vor să ofere timişorenilor o echipă care să practice un fotbal modern, dar care să îmbrăţişeze valorile din perioada romantică a acestui sport.

Vor începe din liga a şasea

În urmă cu două săptămâni, Asociaţia Sportivă Ripensia Timişoara a dobândit personalitate juridică prin hotărârea Judecătoriei Timişoara. Membrii fondatori doresc ca palmaresul Ripensiei să fie atribuit noii echipe, după ce aceasta va fi afiliată la FRF. Deocamdată, echipa se va înscrie în ultimul eşalon, liga a şasea, respectiv a treia divizie din campionatul judeţului Timiş. „Vom începe din ultimul eşalon, pentru că respectăm regulamentul şi îi respectăm pe adversari”, a spus Radu Suciu, fostul portar al lui Poli Timişoara, actual manager al echipei Ripensia. În aceeaşi idee a vorbit şi profesorul Nicolae Ţăran, care susţine că „în prezent, cultura materială este promordială în fotbal. În perioada interbelică, valoarea spirituală conta mai mult. Vrem să readucem la viaţă spiritul Ripensiei”.

Modelul Barcelona

Radu Nicosevici, fost conducător al echipei de ligă secundă Progresul Timişoara, speră ca Ripensia să ajungă cât mai repede în prima ligă. „Avem de obţinut încrederea bănăţenilor şi totul se va face transparent. Nu vrem să înlocuim pe Poli în inimile timişorenilor. Dar de ce nu ar fi loc de două echipe de Liga I în oraş peste şase-şapte ani?”, a spus Radu Nicosevici, unul dintre membrii fondatori. “Ne-am inspirat foarte mult din modelul Barcelona”, a mai spus Nicosevici, referindu-se la faptul că Ripensia vrea să fie un club cu cât mai mulţi membri cotizanţi (socios).

Momentan, antrenorul Ovidiu Olariu are 27 de jucători la antrenamente, însă niciunul nu este legitimat. Încă nu s-a definitivat lotul cu care Ripensia va încerca să facă primii paşi în fotbalul modern.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO