Ripensia, inviata dupa 64 de ani! Planul „nostalgicilor” timisoreni pentru cvadrupla campioana

ripensia

 Din acest an, la Timişoara va juca din nou Ripensia. Nu se va lupta însă la titlu, ca în anii ’30, ci va evolua în liga a şasea.

 Fotbalul timişorean trece prin clipe de răscruce. După „decesul” Politehnicii lui Iancu, autorităţile au mutat clubul de la Recaş la Timişoara, pentru ca în acest oraş să se joace fotbal de ligă secundă. Suporterii din Peluza Sud şi Druckeria nu acceptă încă un astfel de compromis şi vor susţine o echipă din liga a cincea, ASU Poli. În paralel cu cele două „Poli”, în Timişoara a mai apărut o echipă, una care vrea să se legitimeze cu buletinul fostei mari campioane, Ripensia.

Clubul Ripensia Timişoara s-a înfiinţat în 1928 şi şi-a încheiat activitatea după doar 20 de ani. Cu toate acestea, echipa bănăţeană a cucerit patru titluri de campioană a României (1933, 1935, 1936 şi 1938) şi două Cupe ale României (1934 şi 1936).

După ce comuniştii au venit la putere, clubul a fost dezafiliat şi nu a mai avut activitate din 1948 până astăzi. În ciuda acestei hibernări de 64 de ani, un grup de personalităţi din Timişoara au reînviat Asociaţia Sportivă Ripensia şi speră să o readucă din nou pe prima scenă a fotbalului românesc. Oameni ca Radu Ienovan, Nicolae Ţăran, Marcel Tolcea, Radu Suciu, Radu Nicosevici nu recunosc certificatul de deces al Ripensiei şi vor să ofere timişorenilor o echipă care să practice un fotbal modern, dar care să îmbrăţişeze valorile din perioada romantică a acestui sport.

Vor începe din liga a şasea

Citește și
Iosif Rotariu
Iosif Rotariu nu crede in proiectul Recas: “Nu cred ca această echipa va promova”
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

În urmă cu două săptămâni, Asociaţia Sportivă Ripensia Timişoara a dobândit personalitate juridică prin hotărârea Judecătoriei Timişoara. Membrii fondatori doresc ca palmaresul Ripensiei să fie atribuit noii echipe, după ce aceasta va fi afiliată la FRF. Deocamdată, echipa se va înscrie în ultimul eşalon, liga a şasea, respectiv a treia divizie din campionatul judeţului Timiş. „Vom începe din ultimul eşalon, pentru că respectăm regulamentul şi îi respectăm pe adversari”, a spus Radu Suciu, fostul portar al lui Poli Timişoara, actual manager al echipei Ripensia. În aceeaşi idee a vorbit şi profesorul Nicolae Ţăran, care susţine că „în prezent, cultura materială este promordială în fotbal. În perioada interbelică, valoarea spirituală conta mai mult. Vrem să readucem la viaţă spiritul Ripensiei”.

Modelul Barcelona

Radu Nicosevici, fost conducător al echipei de ligă secundă Progresul Timişoara, speră ca Ripensia să ajungă cât mai repede în prima ligă. „Avem de obţinut încrederea bănăţenilor şi totul se va face transparent. Nu vrem să înlocuim pe Poli în inimile timişorenilor. Dar de ce nu ar fi loc de două echipe de Liga I în oraş peste şase-şapte ani?”, a spus Radu Nicosevici, unul dintre membrii fondatori. “Ne-am inspirat foarte mult din modelul Barcelona”, a mai spus Nicosevici, referindu-se la faptul că Ripensia vrea să fie un club cu cât mai mulţi membri cotizanţi (socios).

Momentan, antrenorul Ovidiu Olariu are 27 de jucători la antrenamente, însă niciunul nu este legitimat. Încă nu s-a definitivat lotul cu care Ripensia va încerca să facă primii paşi în fotbalul modern.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
„Noua Poli” a castigat primul amical de la infiintare: 2-1 cu Luceafarul Oradea
„Noua Poli” a castigat primul amical de la infiintare: 2-1 cu Luceafarul Oradea

Echipa combinata din ACS Recas si Poli II Timisoara a invins trupa bihoreana, dar antrenorul Valentin Velcea avertizeaza ca nu se poate bate la promovare cu actualul lot.

Iosif Rotariu nu crede in proiectul Recas: “Nu cred ca această echipa va promova”
Iosif Rotariu nu crede in proiectul Recas: “Nu cred ca această echipa va promova”

Absenţa lui Contra şi a lui Codrea, faptul că nu au fost numiţi oameni cu experienţă în conducere, precum şi lipsa de comunicare cu suporterii sunt cauzele pentru care Roti e dezamăgit de ce s-a făcut până acum la clubul ACS Poli.

Recomandări
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului.
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului. "Lansarea atâtor rachete şi drone va primi un răspuns"

Cabinetul de război din Israel a luat decizia de a riposta "clar şi puternic" împotriva Iranului pentru atacul cu rachete şi drone de sâmbătă seara, informează postul de televiziune israelian Canal 12, citat de The Times of Israel.

Noi detalii despre intervenția avioanelor britanice din România în sprijinul Israelului. Precizările lui Rishi Sunak
Noi detalii despre intervenția avioanelor britanice din România în sprijinul Israelului. Precizările lui Rishi Sunak

O parte dintre avioanele Typhoon pe care Marea Britanie le avea în România - la Mihail Kogalniceanu - au fost trimise în Orientul Mijlociu pentru apărarea Israelului.

România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat
România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat

Valul de căldură din ultimele zile aduce, dincolo de bucuria verii, și vești proaste, mai ales pentru agricultori. Rezerva de apă din sol, și așa puţină, după o iarnă fără zăpadă, este din ce în ce mai scăzută.