Energie verde sau traditionala? Afla ce spun specialistii reuniti la Timisoara
In ultima vreme, energia regenerabila se lupta sa castige teren. Chiar daca avem resurse, utilitati, finantare si dorinta, nu este de ajuns, trebuie sa avem si consumatori, ne avertizeaza expertii.
Energia solara sau “energia verde” este considerata una dintre cele mai promitatoare surse de energie in viitor.
In judetul Timis, se pregatesc demersurile pentru construirea unui parc tehnologic pentru energie alternativa. In localitatea Covaci de langa Timisoara, pe o suprafata de 15 hectare vor fi montate panouri fotovoltaice, cu finantare europeana. Si in judetul Arad, in localitatea Curtici, se pregateste un astfel de proiect cu fonduri europene. “De ce energie? Pentru ca in criza in care suntem, daca am gasi solutii energetice, ne-am ridica foarte repede”, a spus Dan Bedros.
Alegeri 2024
09:09
Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie cu o voce puternice în lume, a cărui președinte să muncească pentru țară”
09:05
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Ce grupe de vârstă au votat la primele ore
08:56
Alegeri prezidențiale. Candidați sancționați pentru propagandă electorală. Câte amenzi a dat MAI
08:30
Ludovic Orban: Există o dezinformare în ceea ce priveşte retragerea mea din cursa pentru prezidenţiale
Interesul Romaniei pentru “energia verde” este tot mai mare. “Suntem avansati in eoliene, avem la Constanta si in judetul Caras-Severin. Acum vrem sa punem fotovoltaice. Ne dorim sa avem si transport pe Bega, acum depinde de capacitatea noastra in a accepta ideea si a incepe, pentru ca sprijin avem”, a spus Bedros.
Expertii reuniti azi la Timisoara trag un semnal de alarma asupra faptului ca numarul de consumatori prezinta un mare dezavantaj pentru energia alternativa.
“Nu e de ajuns sa cream utilitati pentru energiile alternative, trebuie sa avem si consumatori”, a spus Daniel Sandor.
Rata de crestere anuala a consumului de energie electrica in Romania este de 2%.
Cei care vin in apararea energiei traditionale mentioneaza faptul ca energiile din surse solare sunt un complement al surselor conventionale din acest moment. Un dezavantaj al energiei alternative este ca nu poate exista o predictibilitate a surselor (soare, vant).
Totusi, specialistii spera ca in viitor sa existe o deschidere spre “energia verde”.
“Energia solara va fi la inceput o solutie pentru localitatile mici. In viitorul mediu, si localitatile nu foarte mici, ca de exemplu Timisoara ar putea sa beneficieze de energie alternativa. Totul este sa stim sa valorificam resursele pe care le avem”, a spus Radu Mihaiescu.
Ca dovada, in Timisoara exista o firma producatoare de panouri fotovoltaice, care isi desfasoara activitatea pe 8 linii de productie cu 430 de angajati. “De ce Timisoara? Pentru ca este capitala occidentala a Romaniei, pentru ca este un oras cu potential in valorificarea energiilor solare “, a spus Salvador Falaguara Sarrias, director al fabricii.