Afacerea cu panouri fotovoltaice, un pariu greu de castigat in judetul Timis


Ultimul update: Joi 20 Septembrie 2012 22:37
Data publicarii: Miercuri 02 Noiembrie 2011 10:45
Categorie: Timiș
Panouri solare

Panourile fotovoltaice pot furniza energie electrica pentru aparate, televizoare si accesorii de uz casnic. Pentru timiseni, tehnologia solara pare mai degraba destinata viitorului apropiat decat prezentului.

Multe dintre firmele producatoare sau care comercializeaza panouri fotovoltaice in Timisoara nu sunt satisfacute de vanzarile la nivel local. Investitia initiala mare este, potrivit celor care au afaceri in domeniu, principalul dezavantaj al sistemelor care produc energie alternativa.

“In Timisoara nu prea se cumpara pentru ca sunt scumpe si nu au subventie”, a spus Tiberiu Silvester, managerul unei firme ce comercializeaza panouri fotovoltaice.

“Noi vindem mai mult la export, in Ungaria. In Romania, unele firme mari recurg la aceste panouri. Turbinele eoliene sunt insa cele care avanseaza”, a spus Eduard Culea, directorul unei firme producatoare de panouri solare.

Preturile unor astfel de panouri incep de la 1.500-2.000 de lei pentru sisteme foarte simple ce pot fi utilizate doar vara. Pot urca pana la 3.000-8.000 de euro pentru sistemele mai complexe, care pot fi utilizate pe tot parcursul anului. Tinand cont de faptul ca durata de viata garantata a acestor sisteme este de 20 de ani, investitia poate fi de viitor.

Energia solara fotovoltaica sau asa-numita “energie verde” este considerata una dintre sursele cele mai promitatoare de energie in viitor. Energie alternativa este curata, nelimitata si nu produce emisii. Ea nu polueaza apa sau aerul si este silentioasa.

In localitatea Covaci, de langa Timisoara, pe o suprafata de 15 hectare, se pregatesc demersurile pentru construirea unui parc tehnologic pentru energie alternativa. Potrivit autoritatilor, acolo vor fi montate panouri fotovoltaice, din bani europeni, prin Programul Operational Regional, dar si cu contributia Consiliului Judetean Timis.

Bugetul total este de aproape 50 de milioane de lei. Durata de constructie a parcului va fi de 2 ani, urmand ca, atunci cand se va finaliza, sa puna la dispozitie aproximativ 300 de locuri de munca.

 

 


 

Sursa: Pro TV

Energia verde ne salveaza de facturile record la intretinere! Afla cum!
VIDEO PROTVPLUS.RO