Doi daunatori periculosi revin in parcurile si gradinile din oras. Timisorenii, rugati sa-i denunte!
Conditiile climatice din ultima vreme au favorizat aparitia si dezvoltarea unor daunatori si boli la plantele din parcuri, scuaruri, dar si din gradinile particulare.
Dupa numeroase monitorizari, Primaria Timisoara a constatat reaparitia in numar mare a unui daunator nou – Metcalfa Pruinosa -, dar si o extindere a paduchelui lanos (Eriosoma lanigerum), in parcurile si spatiile verzi ale orasului.
Primul inamic: "Metcalfa pruinosa" este o insecta originara din America de Nord, ajunsa in Europa in urma 30 de ani. In ultima perioada, aceasta s-a “instalat” din nou in parcurile si gradinile din Timisoara. Caldura ii prieste si s-a inmultit periculos de mult.
Alegeri 2024
08:01
Ciucă îl contrazice pe Ciolacu: România nu poate intra în Schengen de la 1 ianuarie. Nu se poate tehnic
22:26
Ilie Bolojan admite că a discutat cu Elena Lasconi şi cu Mircea Geoană, dar spune că nu le-a cerut celor doi să se retragă
19:17
Ce se întâmplă dacă o persoană încearcă să voteze de două ori și este identificată de sistemul de alertă
19:09
Negocieri între partidele „de dreapta”. Surse: PNL ar încerca să-l convingă pe Mircea Geoană să se retragă din cursă
Specialistii au acum in fata o provocare. Trebuie sa scape de Metcalfa, un paduche de doar doi milimetri, care prefera pe putin 200 de specii de plante.
Conform monitorizarilor facute pe raza orasului, s-a constatat ca acest daunator s-a “instalat” in Parcul Bucovina, Parcul Copiilor, Parcul Rozelor, Parcul Central, Parcul Justitiei, Parcul Catedralei, Gradina Zoologica, Piata Libertatii, Centrul Civic, Scuarul Paun Pincio, Scuarul Dacia, str. Timis, str. Bucuresti.
Al doilea inamic: "Paduchele lanos", botezat asa pentru ca secreta o panza alba, asemanatoare cu lana, a ajuns la noi cu ajutorul neconditionat al comerciantilor de plante aduse din tarile exotice. Spre deosebire de tovarasul sau de atacuri, are gusturi mult mai rafinate. Acesta prefera trandafirii, merii, gutuii, dar si orice arbust ornamental. Asa ca Primaria Timisoara le cere cetatenilor sa fie cu ochii in patru.
“Prevenirea raspandirii se poate face prin stropiri in crapaturile scoartei plantelor gazda sau la baza lujerilor (ramurilor tinere) cu insecticide recomandate de specialisti in domeniu”, au transmis oficialii primariei.
Primaria va incepe in perioada urmatoare tratamente fitosanitare in parcurile si spatiile verzi ale orasului, prin aplicarea de insecticide aprobate de catre Ministerul Sanatatii.
Totodata, reprezentantii administratiei locale roaga cetatenii care observa acesti daunatori in spatiile verzi ale orasului, sa anunte aceasta problema la dispeceratul S.C. DERATON SRL. la tel. 0256/214778, sau la Directia de Mediu din cadrul PMT, la tel. 0256/408366, 0256/408437.