Inamici publici. Metcalfa si paduchele lanos au facut zeci de victime la Timisoara

Dată publicare: 27-07-2011 18:26
Dată actualizare: 06-11-2012 04:22


"Ii rugam pe toti cetatenii sa sune imediat la primarie, daca le vad". Oficialii din Timisoara au fost invinsi de doi daunatori.

Locuitorii urbei ar trebui sa fie vigilenti, cand trec pe langa arbori sau gradini, si daca zaresc inamicii publici sa-i denunte la dezinsectie sau sa-i ucida.

Faceti cunostinta cu primul proscris. "Metcalfa pruinosa" este o insecta originara din America de Nord, ajunsa in Europa in urma 30 de ani. La Timisoara se simte ca la el acasa. Caldura ii prieste si s-a inmultit periculos de mult.

Specialistii au acum in fata o mare provocare. Trebuie sa scape de Metcalfa, un paduche de doar doi milimetri din America de Nord. Problema cu acest daunator este ca e gurmand. Prefera pe putin 200 de specii de plante.

Celalalt inamic public este la fel de periculos, chiar daca numele lui starneste zambete. "Paduchele lanos", botezat asa pentru ca secreta o panza alba, asemanatoare cu lana, a ajuns la noi cu ajutorul neconditionat al comerciantilor de plante aduse din tarile exotice. Spre deosebire de tovarasul sau de atacuri, are gusturi mult mai rafinate.

Acesta prefera trandafirii, merii, gutuii, dar si orice arbust ornamental. Asa ca primaria Timisoara le cere cetatenilor sa fie cu ochii in patru.

Totusi, oficialii, care au postat anuntul on-line, nu s-au gandit sa si lipeasca in oras afise cu cei doi intrusi astfel incat oamenii sa ii recunoasca. Specialistii spun ca plantele atacate sunt pierdute definitiv.

 

 


VIDEO PROTVPLUS.RO