Banii europeni au transformat un spital care ameninta sa devina o ruina. Institutia medicala care arata ca o clinica privata

25-05-2014 13:29


  Un loc ce ameninta sa se transforme intr-o ruina a fost salvat cu ambitie, inteligenta si, nu in ultimul rand, cu bani europeni.

Vorbim despre spitalul din orasul Jimbolia, in judetul Timis care era in urma cu mai bine de doi ani intr-o stare jalnica. Dar managerii n-au pus lacatul pe usa, ci au accesat fonduri comunitare.

Astazi locul arata ca un spital occidental: sali de operatie modern echipate, saloane ce stralucesc de curatenie si chiar o sera de legume proaspete, pentru meniurile pacientilor.

Cand intri in spitalul din Jimbolia ai impresia ca te afli intr-o clinica privata. Un loc care, de altfel, acum trei ani, urma sa fie inchis. Daniela Cârlig are 40 de ani si este managerul unitatii. Acum doi ani a gasit o salvare neasteptata in fondurile venite din Uniunea Europeana: peste 400.000 de euro au fost investiti in refacerea Sectiei de chirurgie si a salilor de operatie.

Daniela Cârlig, manager Spitalul Jimbolia: "Am putut crea spatii suplimentare pentru interventii chirurgicale, acum putem rezolva cam toata patologia pe specialitatile medicale chirurgicale."

Tuşa Ana are 79 de ani si a venit tocmai din Caras Severin pentru o operatie la picior. A aflat ca la Jimbolia se intampla o minune: bolnavii nu sunt trimisi sa-si cumpere singuri medicamente, vata, seringi sau pansamente ca in multe spitale din tara.

Ana Velcan, pacienta: - "Merge foarte bine, sunt foarte multumita".

Reporter: - "Ati cumparat ceva de cand sunteti aici?"

Ana Velcan, pacienta: - "Nu, nu. Mi-a dat tot spitalul, eu nu am platit nimic, mi-au dat ei."

Multi medici care lucreaza aici prefera sa faca zilnic un drum de aproape 50 de kilometri de la Timisoara pentru a opera sau a acorda consultatii. Printre ei si Lucian Bungău, seful Sectiei de chirurgie a spitalului.

Lucian Bungău, sef Sectie chirugie: "Sunt conditii bune, chiar foarte bune, deservim trei specialitati: chirurgie, ortopedie si urologie. Nu mai trimitem pacienti la Timisoara."

De altfel, peste 90 la suta din cadrele medicale de aici fac naveta. Prefera sa faca mai mult pe drum, dar sa aiba un loc in care iti face placere sa muncesti.

Alin Muresanu, medic ORL: "In locatiile foarte mari nu sunt conditile de aici, asta m-a impresionat prima data de cum am venit."

Spitalul din Jimbolia se mai mandreste cu inca un proiect, tot cu fonduri europene. O sera de legume de 2000 de metri patrati in care s-au investit aproape 300.000 de euro. Aici se cultiva rosii, castraveti sau ardei, toate bio, pentru bucataria unitatii. Dupa modernizare, Cristian si-a gasit aici un
loc de munca. 

Sera a adus spitalului o economie de pana la 40 la suta din cheltuielile cu hrana pacientilor si produce 5000 de kilograme de rosii pe an. Iar exemplul dat de spital a incurajat intreaga zona. Primaria a accesat ale proiecte europene iar mai multi investitori urmeaza sa deschida noi afaceri in localitate.

Adrian Postelnicu, primarul orasului Jimbolia: "Am concesionat catre investitori terenuri in Jimbolia, vorbim de dezvoltarea unei fabrici de canepa si depozite de cereale."

In anii '80, cand spuneai <Jimbolia> spuneai pantofii care se vindeau, direct din poarta fabricii, pe sub mana, ca
painea calda: celebrii "otteri" de Banat. De atunci au trecut peste 25 de ani si, incet, schimbarile se vad.

Sunt ani in care, peste toate greutatile, unii au continuat sa priveasca, increzatori, spre Uniunea Europeana.

VIDEO PROTVPLUS.RO