Povestile frumoase ale romanilor care fac agricultura pe bani europeni. UE are de dat in 2014 trei sute de milioane de euro
Mii de fermieri au accesat fonduri europene prin care au reusit sa-si infiinteze mici ferme.
In 5 ani primesc 7500 euro de la Uniunea Europeana, pe care ii investesc, pentru ca apoi sa scoata si profit.
In urma cu 10 ani, doamna Maria s-a hotarat sa revina in Romania impreuna cu sotul ei german, Walter.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Maria Kleisinger: "Cu banii accesati de la Uniunea Europeana ne-am facut o cultura de capsuni, o pepiniera de tuia, mai in fata avem ceva utilaje, avem un lac, crescatorie de porci si pasari."
Aveau 3 hectare de pamant asa ca au accesat bani europeni, iar acum se pot mandri cu o mica ferma unde au tot ce le trebuie.
Walter Kleisinger: "Am fost printre primii oameni care au accesat acest proiect si nu ne pare rau, ba chiar ii incurajam si pe ceilalti, este o trambulina pentru viitor, iti dezvolti o afacere si poti trai bine."
In 2009 la nivel national s-au depus doar 6000 de cereri pentru astfel de proiecte european, insa acum...
Miron Alexa, coordonator dezvoltare rurala: "Numarul cererilor a crescut intr-un ritm destul de mare, mai ales la inceput, iar in anul care a urmat am avut 30.000 de cereri."
Banii europeni le-au schimbat viata si celor din Metes, judetul Alba. Nicolae are 25 de ani si cu ajutorul celor 1500 de euro nerambursabili, pe care i-a luat de trei ani incoace, si-a construit un grajd si si-a cumparat sase vaci.
La cateva case distanta, un alt tanar de 29 de ani a aflat de la prieteni masura care vine in sprijinul tinerilor fermieri si si-a depus si el dosarul.
Gheorghe Gavrila, fermier: "Totusi 60, 65 de milioane sunt bani in ziua de astazi, decat sa nu-i ai. Am cumparat 70 de oi anul asta, am luat porumb la oi, am facut un saivan aici."
Traian Ursales, primarul comunei Metes: "S-au depus circa 350 de proiecte pe masura 141 si facand o socoteala simpla ori 1500 de euro e vorba de vreo 500.000 de euro in fiecare an care in intrat in comuna."
Pana in prezent programul pe toata tara beneficiaza de 300 de milioane de euro.