Afacere de succes. Agricultorii primesc cate 200 de euro pe un hectar cultivat cu produse bio
Daca la scara larga agricultura este invinsa de temperaturile extrem de ridicate si de nepasarea autoritatilor, afacerea cu produse bio prinde tot mai mult teren pentru ca cei implicati primesc bani de la Uniunea Europeana.
Fiecare hectar cultivat le aduce in buzunar 200 de euro. Iar gospodarii spun ca au mare nevoie de o asemenea subventie, in conditiile in care productia bio, este cu pana la 30-40 la suta mai mica deoarece ei nu pot folosi, ingrasaminte chimice.
Lia Aron, de profesie economist, si-a amenajat gradina si cultiva diverse soiuri de legume, pe care le vinde apoi patronilor de restaurante. Kilogramul de rosii costa 5 lei, cartofii 3 lei, iar legatura de mirodenii 10 lei.
Dana Baciu are un restaurant cu un meniu bio si, de 3 ori pe saptamana, face aprovizionarea cu produse proaspete, aduse de la 40 de km de Timisoara.
Pastele fainoase bio sunt, de asemenea, la mare cautare. Iar acest producator din judetul Bihor s-a gandit la o modalitate de a face rost de toate ingredientele ecologice necesare, fara sa dea foarte multi bani pe ele.
In curtea casei, are o moara unde produce faina si o masina de facut taitei. Apoi pungile cu paste fainoase bio ajung in magazine.
Potrivit datelor oficiale, numai in Bihor, numarul producatorilor bio a crescut de aproape 5 ori fata de anul trecut, la aproximativ 300.
Sursa: Pro TV
Etichete: bihor, rosii, timis, produse, legume, restaurante, bio, producator,
Dată publicare:
29-07-2012 16:11