Scolile si gradinitele din Ardeal incep sa introduca mancare sanatoasa in meniu
Dupa modelul tarilor din Occident, tot mai multe scoli si gradinite de la noi incearca sa introduca in meniul copiilor ingrediente bio. Acest program s-a nascut din dorinta parintilor si a profesorilor de a le asigura celor mici o hrana sanatoasa.
In ultimii ani, numarul cazurilor de obezitate infantila a crescut ingrijorator, din cauza preparatelor de tip fast-food si a alimentelor tratate chimic ori cu hormoni. Asa ca in unele scoli cu internat si gradinite din Cluj si Maramures, producatorii bio sunt primii pe lista furnizorilor. Chiar daca produsele lor sunt mai scumpe, parintii sunt dispusi sa plateasca pentru binele celor mici.
Astfel, cei mici primesc de la magiun fara adaos de zahar si sucuri de mere, obtinute din fructe, nu din concentrate, pana la verdeturi cultivate fara pic de ingrasaminte sau ulei presat la rece. De exemplu, copiii unei gradinite din Baia Mare primesc zilnic masa pregatita cu verdeturi din piata, iar angajatele au si uitat cum arata supermerketurile sau mancarea semi preparata.
Sanatos a gandit si un director de la o scoala pentru copii cu nevoi speciale din Cluj. A inlocuit uleiul rafinat cu cel presat la rece. Chiar daca acest ulei e de doua ori mai scump decit cel obisnuit, la gatit e mai spornic, au observat bucataresele.
Trebuie spus ca aceste unitati de invatamant sint private. In urma cu doi ani, Primaria Cluj-Napoca a inceput sa aplice un astfel de program, recomandat de un blogger culinar si verificat de specialisti in nutritie. Acum, numai cinci gradinite respecta acele meniuri sanatoase.
Sursa: Pro TV
Etichete: cluj, mancare, produse bio, ardeal, scolari,
Dată publicare:
25-04-2012 13:48