Un jurnalist castigator al premiului Pulitzer acuza Casa Alba de minciuna. Cum ar fi fost prins, de fapt, Osama ben Laden
Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer, sustine intr-un articol citat de Business Insider ca oficialii de la Casa Alba au oferit publicului minciuna dupa minciuna, in cazul uciderii lui Osama ben Laden in mai 2011.
Conform sursei citate, articolul a fost publicat in London Review of Books si se vrea a fi "o alternativa istorica a razboiului contra terorismului". Textul se bazeaza pe o singura sursa, care este tinuta anonima.
Dupa cum se stie, americanii sustin ca ben Laden ar fi fost ucis intr-o lupta cu trupele speciale americane si ca oficialii pakistanezi n-au stiut despre organizarea acestui atac.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Si, in timp ce Barack Obama afirma ca uciderea lui ben Laden in Pakistan a fost "o afacere total americana", Hersh afirma ca americanii ar fi primit asistenta din partea unor inalti oficiali pakistanezi. In plus, liderul Al-Qaeda nu s-ar fi "ascuns" in Pakistan cand a fost gasit de trupele SEALS, asa cum sustine Casa Alba. De fapt, sustine jurnalistul, ben Laden ar fi fost tinut prizonier de serviciul de informatii al Pakistanului, (ISI), dupa ce un fost ofiter al acestui serviciu i-ar fi anuntat pe americani de prinderea teroristului, in schimbul sumei de 25 de milioane de dolari.
Jurnalistul afirma ca principala sa sursa in randul oficialilor SUA este un oficial al serviciilor secrete, care stie toate detaliile despre uciderea lui Osama ben Laden. Hersh mai spune ca a obtinut informatii in acest context si de la doi fosti consultanti de la Centrul de Operatiuni Speciale al SUA si ca ar fi vorbit cu surse "din interiorul Pakistanului".
Principalele afirmatii ale jurnalistului, conform Business Insider:
-► cea mai mare minciuna a administratiei Casa Alba este ca oficialii din Pakistan nu ar fi stiut de misiune
-► in timp ce oficialii SUA spun ca Osama ar fi fost gasit cu ajutorul curierului sau de incredere, care a fost supravegheat, Hersh sustine ca teroristul ar fi fost tinut prizonier de serviciile secrete pakistaneze, care ar fi cerut 25 de milioane de dolari drept recompensa
-► in timp ce Casa Alba sustine ca l-ar fi capturat viu pe Osama ben Laden daca s-ar fi putut - si ca acesta a murit intr-o lupta - jurnalistul afirma ca nu a fost cazul de asa ceva. "Nu a existat nicio lupta cand ai au ajuns in tabara. Garzile ISI plecasera."
-► in articol se face referire si la afirmatiile oficialilor de la Casa ALba, potrivit carora Osama ar fi fost inmormantat in mare, cu servicii funerare care ar fi respectat practicile musulmane. "Ramasitele sale, inclusiv capul, care avea doar cateva gloante in el, au fost aruncate intr-un sac si, in timp ce elicopterul zbura inapoi la Jalalabad, au fost aruncate deasupra muntilor Hindu Kush - sau cel putin asa sustin trupele SEAL", spune Harsh, care citeaza un oficial al serviciilor secrete americane.
Seymour Hersh mai spune ca cei de la Casa Alba nu i-au raspuns, deocamdata, la cererile sale de a comenta aceste informatii.
Reactia administratiei de la Washington
Casa Alba a infirmat in mod categoric, luni, afirmatiile 'nefondate' ale jurnalistului american Seymour Hersh, potrivit caruia Administratia SUA ar fi mintit in legatura cu circumstantele mortii lui Ossama Ben Laden, ucis in mai 2011, in Pakistan, potrivit Agerpres.
'Exista prea multe inexactitati si afirmatii nefondate in acest articol, pentru a raspunde punct cu punct', a spus Ned Price, purtatorul de cuvant al National Security Council (NSC). Casa Alba a afirmat mereu ca Islamabadul a fost informat doar dupa operatiune.
'Fals, la fel ca numeroase alte elemente din relatarea Administratiei Obama', noteaza Seymour Hersh la inceputul articolului sau care, afirma jurnalistul, se bazeaza pe informatii oferite de un inalt responsabil al serviciilor americane de securitate, astazi in rezerva.
Reafirmand ca acest raid a fost 'o operatiune americana de la un capat la altul', Ned Price subliniaza ca 'doar un cerc foarte restrans' de responsabili americani erau informati si ca presedintele american Barack Obama a decis, de la bun inceput, sa nu informeze alte guverne, inclusiv pe cel pakistanez.