Raportul Senatului American: CIA a MINTIT despre cum a fost localizat si ucis Osama bin Laden

Ultima actualizare: 13-12-2014 01:47
Osama Bin Laden

Uciderea liderului terorist, Osama bin Laden, de catre o echipa Navy SEAL in misiunea secreta derulata in 2011 in Pakistan a fost considerata o mare victorie a CIA, insa acum agentia este acuzata ca ar fi mintit, relateaza Associated Press.

Scandalul raportului care confirma ca CIA a torturat persoane detinute dupa atentatele de la 11 septembrie 2001 a mai scos la lumina o bila neagra pentru Agentia Centrala Americana de Informatii. In 2011, oficialii CIA au sustinut ca punctul cheie in localizarea si uciderea lui Osama bin Laden a fost reprezentat de informatii esentiale obtinute prin tehnici de interogare brutale.

Atunci, directorul CIA, Leon Panetta, a reafirmat public acest fapt care a ajuns reprezentat in aclamatul film "Zero Dark Thirty", regizat de Kathryn Bigelow si castigator al unui premiu Oscar. In pelicula care a declansat o intreaga dezbatere despre tortura prin waterboarding (simularea repetata a inecului), un detinut dezvaluie identitatea curierului lui Bin Laden, Abu Ahmad al-Kuwait, dupa ce este torturat intr-o inchisoare secreta a CIA. Ulterior s-a aflat ca teroristul numarul unu al lumii, asa cum era considerat Osama, se ascundea in buncarul familiei lui al-Kuwait in Pakistan.

Citeste si: Ce scrie in raportul Senatului SUA despre inchisoarea CIA din Romania. Milioane de dolari, SUBVENTIE pentru oficialii nostri

Insa, atat versiunea CIA cat si cea hollywoodiana nu reprezinta adevarul, sustine controversatul raport al senatului american, facut public marti in Statele Unite. "O analiza a documentelor CIA arata ca informatiile initiale obtinute in legatura cu localizarea lui Osama bin Laden, si mai ales, ceea ce era considerat cel mai important succes, identificarea curierului Abu Ahmad al-Kuwaiti, nu au fost obtinute prin tehnici de interogare agresive" se precizeaza in raportul senatului american.

CIA neaga acest lucru si sustine ca supunerea detinutilor unor interogari agresive a jucat un rol crucial in obtinerea informatiilor care au dus la neutralizarea lui Bin Laden. "Este imposibil de stiut daca am fi putut obtine aceleasi informatii care ne-au ajutat sa-l gasim pe Bin Laden fara sa folosim tehnicile agresive de interogare" a punctat agentia intr-un raspuns pentru AP.

Raportul Senatului american ii contrazice. Investigatorii au aflat ca CIA a oferit informatii eronate comisiei de ancheta in legatura cu ce detalii au obtinut despre al-Kuwaiti si Bin Laden de la detinuti prin tortura. In multe situatii detinutii au vorbit despre curierul lui Bin Laden inainte de a fi supusi unui tratament brutal.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO