Al Qaeda si-a desemnat un nou sef, in locul lui Bin Laden. Americanii: il vom lichida ca pe Osama

Ultima actualizare: 01-05-2012 01:05
Ayman al-Zawahiri

Statele Unite il vor elimina pe Ayman al-Zawahiri, noul lider al retelei Al Qaeda, asa cum l-au eliminat si pe Osama bin Laden, a dat asigurari joi seful Statului Major Interarme american. Cine este al-Zawahiri?

Al Qaeda va continua "jihadul contra apostatilor care agreseaza teritoriul islamului, iar in fruntea lor se afla America cruciata si acolitul sau, Israelul", scrie comandamentul general Al Qaeda, intr-un comunicat in care anunta desemnarea lui Ayman al-Zawahiri ca succesor al lui Bin Laden, ucis in mai.

La scurt timp dupa anunt, amiralul Mullen a declarat ca nu este surprins de numirea la sefia Al Qaeda. "El si organizatia sa continua sa ne ameninte. La fel cum am incercat sa-l arestam si sa-l ucidem pe bin Laden si am reusit sa o facem, vom face cu siguranta acelasi lucru si cu Zawahiri".

Cine este Ayman al-Zawahiri

Un egiptean, in varsta de 59 de ani, "planificatorul" si principalul purtator de cuvant Al Qaeda. Ayman al-Zawahiri devine acum cel mai cautat om din lume.

Departamentul de Stat american a pus pe capul sau o recompensa in vaoare de 25 de milioane de dolari.

La 8 iunie, el si-a reinnoit juramantul de credinta fata de mollahul Mohammad Omar, liderul suprem al talibanilor, "emirul credinciosilor", intr-o inregistrare video postata online de grupul american de informatii SITE.

Dupa modelul fondatorului retelei teroriste, numarul doi din ierarhia acesteia se ascunde, in urma atentatelor de la 11 septembrie.

Sotia, fiul si cele doua fiice ale sale au fost ucisi in atacuri americane, in Kandahar, la trei luni dupa 9/11. De atunci, barbatul cu barba deasa, ochelari mari, usor de recunoscut dupa "umflatura" de pe frunte, a lansat, prin inregistrari video, numeroase apeluri la "razboi" contra Occidentului.

Ayman al-Zawahiri este de profesie chirurg. Prietenii sai il descriu ca pe un "poet". Convingerile sale s-au manifestat foarte devreme. El a intrat in confreria Fratilor Musulmani inca de la varsta de 15 ani.

Implicat in asasinarea, in 1980, a presedintelui egiptean Anwar al-Sadat, el este incarcerat timp de trei ani, dupa care reuseste sa ajunga in Arabia Saudita, Statele Unite si apoi in Pakistan, la mijlocul anilor '80.

Potrivit unuia dinre apropiatii sai, Ayman al-Zawahiri s-ar fi recasatorit si ar avea o fiica, nascuta in 2005.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO