Topul celor mai influenti oameni din istorie, facut pe baza Wikipedia. Cine e pe primul loc si care sunt cei 8 romani din top

istorie, busola, pana, lumanare, harta

In epoca Internetului nici personalitatile istorice nu mai sunt judecate dupa realizarile lor, fie ca e vorba de cuceriri, descoperiri stiintifice sau opere de arta. Ce conteaza acum ca sa ramai in memoria omenirii  e cate linkuri primesti.

Un grup de cercetatori din Franta, Spania si Italia au realizat un top al celor mai influenti oameni din intreaga istorie a omenirii, pe baza biografiilor lor online. Recent publicat, topul include si 8 personalitati nascute pe teritoriul Romaniei. Insa lista cu numele lor ne rezerva o mica surpriza...

Informatii de la Wikipedia, algoritm de la Google
Sa o luam insa de la inceput: pe ce baza a fost facut acest clasament al celor mai influenti oameni din istorie, in fruntea caruia se afla un personaj de care poate ca nici nu ati auzit, Linnaeus? Cercetatorii de la Universitatea din Toulouse, ajutati de colegii lor din Spania si Italia, au folosit ca baza Wikipedia – nu doar editia in limba engleza, ci si cele in alte 23 de limbi, printre care rusa, araba, chineza, maghiara sau vietnameza. Utilizand un algoritm complex, inpirat de PageRank-ul de la Google, ei au stabilit care sunt paginile de Wikipedia dedicate unor figuri istorice care primesc cele mai multe linkuri de la alte pagini.

Citeste si: Un fost agent al Securitatii germane a vrut sa inchida Wikipedia

Cat despre tara de provenienta a personalitatilor, aceasta a fost stabilita pe baza statului in care se afla acum locul lor de nastere: de pilda, Iisus figureaza ca o personalitate istorica originara din statul palestinian, unde e acum orasul Betleem, iar filosoful german Immanuel Kant e trecut la Rusia, fiindca s-a nascut in Koenigsberg, actualul Kaliningrad.

Citește și
iisus
Iisus, in topul listei celor mai importante personaje din istorie. Cine il urmeaza in clasament

Numarul I in istoria lumii: un biolog suedez

Pe primul loc in top se afla, cum spuneam, Linnaeus, adica biologul suedez Carl von Linne (foto stanga), cel care a creat clasificarea moderna a animalelor si plantelor in urma cu aproape 300 de ani. E vorba insa de topul international, fiindca in functie de limba in care e scrisa Wikipedia, primul loc e ocupat de alte personalitati: pentru vorbitorii de limba engleza, cel mai influent om din istorie e Napoleon, pentru greci – Alexandru cel Mare, pentru turci - Ataturk, pentru coreeni – imparatul Gojong, pe care poate il stiti din telenovelele coreene, pentru vorbitorii de araba, profetul Mohamed iar pentru evrei – premierul pakistanez Benazir Bhutto.

In ceea ce priveste tarile de provenienta ale celor mai influenti oameni din istorie, aici conduce Germania, cu 64 de personalitati, urmata de India (58) Franta (56), Marea Britanie (55), China, SUA si Italia (49) – insa in cazul Italiei trebuie luat in considerare si faptul ca aici au intrat multi papi si imparati romani. Nici tara noastra nu sta rau, cu 8 prezente in top - ceea ce e foarte onorant, dat fiind ca tari ca Australia, Canada, Irlanda sau Mexic nu au nicio personalitate.

Romanii celebri care nem beszélnek a román
Surpriza, insa: figurile istorice celebre nascute pe teritoriul Romaniei nu sunt Eminescu sau Stefan cel Mare, ci Matei Corvin, Bela Bartok, Janos Arany (scriitor maghiar, nascut la Salonta), Ady Endre (poet maghiar, nascut in satul ardelean care acum ii poarta numele), plus doi principi ai Transilvaniei din familii de nobili unguri, un astronom si un scriitor maghiar.

Citeste si: Vlad Tepes si Matei Corvin in era 3D

Inainte sa va enervati pentru ca romanii faimosi pe Wikipedia sunt de fapt unguri, explicatia e de fapt simpla: Wikipedia in limba romana, care i-ar fi putut face faimosi si influenti pe Eminescu, Mihai Viteazul sau Burebista, e mai slaba calitativ decat cea in maghiara. Nu doar ca are mai putin articole, dar in vreme ce vecinii de la vest se lauda cu 827 de „articole de calitate” (featured articles), noi abia daca avem 170. Iar acestea sunt despre Kylie Minogue, Patricia Kaas, Ciara, Hobbitul si alte subiecte tipic romanesti. Pe scurt, daca n-a auzit nimeni pe Internet despre personalitatile din istoria romanilor, motivul e ca noi insine nu ni le promovam.
Radu Pirca

Citește și...
Autodiagnosticarea pe Wikipedia: 90% dintre termenii medicali sunt lipsiti de acuratete
Autodiagnosticarea pe Wikipedia: 90% dintre termenii medicali sunt lipsiti de acuratete

Autodiagnosticarea cu ajutorul site-ului Wikipedia este o idee neinspirata, afirma cercetatorii de la Universitatea Campbell din Statele Unite, 90% dintre termenii medicali publicati acolo fiind lipsiti de acuratete.

Iisus, in topul listei celor mai importante personaje din istorie. Cine il urmeaza in clasament
Iisus, in topul listei celor mai importante personaje din istorie. Cine il urmeaza in clasament

Iisus a fost desemnat de utilizatorii de internet cel mai important personaj din istoria omenirii, in clasament fiind urmat de Napoleon si Shakespeare.

Universitatea Craiova printre cele mai controversate subiecte de pe Wikipedia, dupa Iisus si anarhie
Universitatea Craiova printre cele mai controversate subiecte de pe Wikipedia, dupa Iisus si anarhie

Cercetatorii Taha Yasseri, Anselm Sperri, Mark Graham si Janos Kertesz au masurat de curand care controverse de pe Wikipedia provoaca cele mai inflacarate dispute.

Recomandări
Raport: China are 100 de ”secții de poliție” secrete în zeci de țări. România ar fi fost de acord cu ”Securitatea chineză”
Raport: China are 100 de ”secții de poliție” secrete în zeci de țări. România ar fi fost de acord cu ”Securitatea chineză”

China operează peste 100 de așa-numite secții de poliție în întreaga lume pentru a-și monitoriza, hărțui și repatria cetățenii în exil, potrivit unui raport al grupului de campanie pentru drepturile omului din Madrid, Safeguard Defenders.  

Zeci de muncitori români protestează de 8 zile în Croația pentru a primi salariile restante.
Zeci de muncitori români protestează de 8 zile în Croația pentru a primi salariile restante. "Dacă ne oprim, uită de noi"

Zeci de muncitori români se află într-o situație dificilă în Croația. Angajați să modernizeze rafinăria de petrol din Rijeka, aceștia nu și-au mai primit banii cuveniți în ultimele două luni.

Explozie pe un aerodrom din Rusia. Sunt trei morţi şi şase răniţi | VIDEO
Explozie pe un aerodrom din Rusia. Sunt trei morţi şi şase răniţi | VIDEO

Trei persoane ar fi fost ucise şi şase rănite după ce o cisternă cu combustibil a explodat pe un aerodrom din Rusia.