Topul celor mai influenti oameni din istorie, facut pe baza Wikipedia. Cine e pe primul loc si care sunt cei 8 romani din top
In epoca Internetului nici personalitatile istorice nu mai sunt judecate dupa realizarile lor, fie ca e vorba de cuceriri, descoperiri stiintifice sau opere de arta. Ce conteaza acum ca sa ramai in memoria omenirii e cate linkuri primesti.
Un grup de cercetatori din Franta, Spania si Italia au realizat un top al celor mai influenti oameni din intreaga istorie a omenirii, pe baza biografiilor lor online. Recent publicat, topul include si 8 personalitati nascute pe teritoriul Romaniei. Insa lista cu numele lor ne rezerva o mica surpriza...
Informatii de la Wikipedia, algoritm de la Google
Sa o luam insa de la inceput: pe ce baza a fost facut acest clasament al celor mai influenti oameni din istorie, in fruntea caruia se afla un personaj de care poate ca nici nu ati auzit, Linnaeus? Cercetatorii de la Universitatea din Toulouse, ajutati de colegii lor din Spania si Italia, au folosit ca baza Wikipedia – nu doar editia in limba engleza, ci si cele in alte 23 de limbi, printre care rusa, araba, chineza, maghiara sau vietnameza. Utilizand un algoritm complex, inpirat de PageRank-ul de la Google, ei au stabilit care sunt paginile de Wikipedia dedicate unor figuri istorice care primesc cele mai multe linkuri de la alte pagini.
Citeste si: Un fost agent al Securitatii germane a vrut sa inchida Wikipedia
Cat despre tara de provenienta a personalitatilor, aceasta a fost stabilita pe baza statului in care se afla acum locul lor de nastere: de pilda, Iisus figureaza ca o personalitate istorica originara din statul palestinian, unde e acum orasul Betleem, iar filosoful german Immanuel Kant e trecut la Rusia, fiindca s-a nascut in Koenigsberg, actualul Kaliningrad.
Numarul I in istoria lumii: un biolog suedez
In ceea ce priveste tarile de provenienta ale celor mai influenti oameni din istorie, aici conduce Germania, cu 64 de personalitati, urmata de India (58) Franta (56), Marea Britanie (55), China, SUA si Italia (49) – insa in cazul Italiei trebuie luat in considerare si faptul ca aici au intrat multi papi si imparati romani. Nici tara noastra nu sta rau, cu 8 prezente in top - ceea ce e foarte onorant, dat fiind ca tari ca Australia, Canada, Irlanda sau Mexic nu au nicio personalitate.
Romanii celebri care nem beszélnek a román
Surpriza, insa: figurile istorice celebre nascute pe teritoriul Romaniei nu sunt Eminescu sau Stefan cel Mare, ci Matei Corvin, Bela Bartok, Janos Arany (scriitor maghiar, nascut la Salonta), Ady Endre (poet maghiar, nascut in satul ardelean care acum ii poarta numele), plus doi principi ai Transilvaniei din familii de nobili unguri, un astronom si un scriitor maghiar.
Citeste si: Vlad Tepes si Matei Corvin in era 3D
Inainte sa va enervati pentru ca romanii faimosi pe Wikipedia sunt de fapt unguri, explicatia e de fapt simpla: Wikipedia in limba romana, care i-ar fi putut face faimosi si influenti pe Eminescu, Mihai Viteazul sau Burebista, e mai slaba calitativ decat cea in maghiara. Nu doar ca are mai putin articole, dar in vreme ce vecinii de la vest se lauda cu 827 de „articole de calitate” (featured articles), noi abia daca avem 170. Iar acestea sunt despre Kylie Minogue, Patricia Kaas, Ciara, Hobbitul si alte subiecte tipic romanesti. Pe scurt, daca n-a auzit nimeni pe Internet despre personalitatile din istoria romanilor, motivul e ca noi insine nu ni le promovam.
Radu Pirca
Sursa: Pro TV
Etichete: influenta, istorie, wikipedia, personalitati,
Dată publicare:
10-06-2014 13:04