Eminescu pe retelele de socializare. Cum s-au folosit mai marii zilei de numele lui si de ce vrea Eminescu Catedrala Neamului

Ultima actualizare: 18-01-2014 07:11
Mihai Eminescu, in epoca retelelor de socializare....
Eminescu in epoca netului si audiobook-urilor. Poe...

260.000 de fani pe Facebook: aceasta e recordul cu care se poate lauda, de ziua sa, Poetul National. Mult sub Bianca Dragusanu (358.000), dar peste Nadia sau mentalistul Cristian Gog. Si, poate n-o sa va vina sa credeti, si peste Gigi Becali.

 Dar, desi sute de mii de romani i-au dat LIKE, nici unul nu s-a gandit sa-si adauge pe 15 ianuarie la numele de pe Facebook si “Eminescu”, asa cum au facut cu “Schengen” anul trecut. In schimb, Site-ul Bookaholic.ro si-a imaginat si cum ar fi aratat timeline-ul poetului daca Eminescu traia in zilele noastre. Iar un magazin online promite cadou un volum de poezii al sau pentru orice comanda de carti facuta azi.

Premierul crede ca printr-o coincidenta Ziua Culturii e si ziua lui Eminescu
Ca de obicei, autoritatile l-au sarbatorit pe Mihai Eminescu in cel mai traditional mod cu putinta. Din punctul lor de vedere, si-au facut datoria inca din 2010, cand au declarat 15 ianuarie Ziua Culturii Nationale. Intre timp se pare ca au si uitat de ce tocmai 15 ianuarie e Ziua Culturii Nationale. Dovada postarea de azi a premierului Ponta, care spune ca „sarbatorim 164 de ani de la nasterea geniului Mihai Eminescu, dar si Ziua Culturii Nationale”.

Crin Antonescu pluseaza cu un pic de limbaj de profesor de liceu, tot pe Facebool: „Ziua Culturii Nationale, moment care marcheaza aniversarea a 164 de ani de la nasterea poetului Mihai Eminescu, personalitate careia ii datoram enorm. Celebram aceasta zi in spiritul marelui poet, in asentimentul gandirii sale, cu responsabilitate si reverenta fata de opera transmisa. 15 ianuarie trebuie sa fie atat un moment in care, an de an, aniversam nasterea unui mare creator, cat si o zi in care ne aplecam asupra culturii romane in totalitatea sa, o ocazie de a reflecta la necesitatea proiectelor culturale de interes national.” Colegul sau de partid, Ministrul Culturii Gigel Stirbu, e mai liber la vorba: a recunoscut ca nu mai stie tot Luceafarul, desi il considera „sublimul culturii romanesti”, si le-a garantat jurnalistilor ca, daca inchid camerele, le recita o poezie.

Eminescu voia Catedrala Mantuirii Neamului
Fiecare il omagiaza sau il foloseste pe Eminescu in felul sau si nici mai-marii Bisericii nu se dau indarat. Patriarhul Daniel a tinut o cuvantare la Academia Romana in care a subliniat ca “Mihai Eminescu (...) a fost printre primii intelectuali romani care au lansat si sustinut ideea construirii unei catedrale nationale”.Cum sa nu dati bani pentru Catedrala Mantuirii Neamului daca pana si Eminescu e de acord cu ea?

Dar nu toate autoritatile l-au sarbatorit pe Eminescu intr-un mod atat de traditionalist. La Botosani, primarul a promis pe Facebook ca fiecare elev din oras care va putea recita toate cele 98 de strofe ale Luceafarului va primi un iPad. La final a avut de dat 83 de tablete. Multe, dat fiind ca postarea primarului despre Luceafarul a primit si comentarii precum “iubesc piesa asta,,,inca de cand eram copil”.

Michael si Mihai Eminescu
Alti romani gasesc si moduri mai neconventionale de a-l omagia pe poet. De pilda, un bistritean si l-a tatuat pe spate deoarece, spune el “Eminescu este un model si un mentor pentru mine, un patriot care s-a luptat in cuvinte cu marii dominatori ai planetei, mai exact cu societatile secrete care inrobisera Romania in acele timpuri.

In schimb, site-ul oficial mihaieminescu.ro, facut cu ocazia anului Eminescu, cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii, nu a mai fost adus la zi tot de pe vremea anului Eminescu, adica tocmai din 2.000. Fiindca, dupa cum stim de la scoala, Eminescu e vesnic actual, asa ca n-are nevoie de update-uri. Eminescu.com, in schimb, e pagina unui domn de origine romana care locuieste in statul american Massachusetts. Si care a postat si traduceri in engleza ale poeziilor tizului sau.

Eminescu, Kennedy din Carpati?
Pe net puteti insa gasi si lucruri cu adevarat interesante legate de Eminescu. De pilda, puteti vedea o pagina scrisa de mana lui, dar si primul film documentar despre poet, realizat in 1914: “Eminescu, Veronica, Creanga”. Nu e deloc mai patetic decat cele realizate in zilele noastre iar imaginile suprinse de camera sunt aproape contemporane cu Eminescu.

Netul abunda si in teorii conspirationiste privind disparitia poetului. “Eminescu, asasinat de masoni”, “Eminescu, jurnalist politic asasinat la comanda”, “asasinat de serviciile secrete austro-ungare”. Pana si yoghinii MISA au o teorie. E si normal: “poetul nepereche” nu putea sa se stinga din viata ca un om obisnuit.

Eminescu, victima a obsesiilor romanilor
Eminescu e coplesit de toate obsesiile noastre”, spune criticul si istoricul literar Dan C. Mihailescu, care crede ca rolul profesorilor din ziua de azi ar fi tocmai sa-l despovareze pe Eminescu de aceste obsesii. “Eminescu nu mai poate fi aplaudat la comanda, ca Ceausescu altadata”, spune Dan C. Mihailescu despre serbarile traditionale de ziua “poetului nepereche”.

Recomandarea sa pentru tineri e sa nu-l caute neaparat pe Eminescu in carti. “Adolescentii de azi care n-au cartile lui sa mizeze pe audiobook-uri. Ne lipseste armonia iar Eminescu exact acest lucru este: armonia”, conchide Dan C. Mihailescu.

Din pacate, printre romani nu exista armonie nici macar asupra imaginii poetului. Daca autoritatile s-au atasat de imaginea traditionala, de fapt o poza facuta pe vremea cand Eminescu avea 19 ani, pe Facebook circula in ultimele zile imagini mai putin conventionale si in care multi romani nu si-ar recunoaste poetul nationala. Asa cum e cea de mai jos: va vine sa credeti sau nu, este tot Eminescu, iar in perioada interbelica aceasta era imaginea consacrata a poetului. Asa ca, ne place sau nu, imaginea lui Eminescu nu are cum sa se schimbe odata cu timpurile.

Crezi ca Eminescu a fost uitat in ziua de azi sau ca este depasit? Spune-ne parerea ta!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO