Eminescu pe retelele de socializare. Cum s-au folosit mai marii zilei de numele lui si de ce vrea Eminescu Catedrala Neamului

×
Codul embed a fost copiat

260.000 de fani pe Facebook: aceasta e recordul cu care se poate lauda, de ziua sa, Poetul National. Mult sub Bianca Dragusanu (358.000), dar peste Nadia sau mentalistul Cristian Gog. Si, poate n-o sa va vina sa credeti, si peste Gigi Becali.

 Dar, desi sute de mii de romani i-au dat LIKE, nici unul nu s-a gandit sa-si adauge pe 15 ianuarie la numele de pe Facebook si “Eminescu”, asa cum au facut cu “Schengen” anul trecut. In schimb, Site-ul Bookaholic.ro si-a imaginat si cum ar fi aratat timeline-ul poetului daca Eminescu traia in zilele noastre. Iar un magazin online promite cadou un volum de poezii al sau pentru orice comanda de carti facuta azi.

Premierul crede ca printr-o coincidenta Ziua Culturii e si ziua lui Eminescu
Ca de obicei, autoritatile l-au sarbatorit pe Mihai Eminescu in cel mai traditional mod cu putinta. Din punctul lor de vedere, si-au facut datoria inca din 2010, cand au declarat 15 ianuarie Ziua Culturii Nationale. Intre timp se pare ca au si uitat de ce tocmai 15 ianuarie e Ziua Culturii Nationale. Dovada postarea de azi a premierului Ponta, care spune ca „sarbatorim 164 de ani de la nasterea geniului Mihai Eminescu, dar si Ziua Culturii Nationale”.

Crin Antonescu pluseaza cu un pic de limbaj de profesor de liceu, tot pe Facebool: „Ziua Culturii Nationale, moment care marcheaza aniversarea a 164 de ani de la nasterea poetului Mihai Eminescu, personalitate careia ii datoram enorm. Celebram aceasta zi in spiritul marelui poet, in asentimentul gandirii sale, cu responsabilitate si reverenta fata de opera transmisa. 15 ianuarie trebuie sa fie atat un moment in care, an de an, aniversam nasterea unui mare creator, cat si o zi in care ne aplecam asupra culturii romane in totalitatea sa, o ocazie de a reflecta la necesitatea proiectelor culturale de interes national.” Colegul sau de partid, Ministrul Culturii Gigel Stirbu, e mai liber la vorba: a recunoscut ca nu mai stie tot Luceafarul, desi il considera „sublimul culturii romanesti”, si le-a garantat jurnalistilor ca, daca inchid camerele, le recita o poezie.

Citește și
muza lui Eminescu
Mana muzei lui Eminescu, furata pentru a 22-a oara. Un hot se joaca de 10 ani cu edilii orasului

Eminescu voia Catedrala Mantuirii Neamului
Fiecare il omagiaza sau il foloseste pe Eminescu in felul sau si nici mai-marii Bisericii nu se dau indarat. Patriarhul Daniel a tinut o cuvantare la Academia Romana in care a subliniat ca “Mihai Eminescu (...) a fost printre primii intelectuali romani care au lansat si sustinut ideea construirii unei catedrale nationale”.Cum sa nu dati bani pentru Catedrala Mantuirii Neamului daca pana si Eminescu e de acord cu ea?

Dar nu toate autoritatile l-au sarbatorit pe Eminescu intr-un mod atat de traditionalist. La Botosani, primarul a promis pe Facebook ca fiecare elev din oras care va putea recita toate cele 98 de strofe ale Luceafarului va primi un iPad. La final a avut de dat 83 de tablete. Multe, dat fiind ca postarea primarului despre Luceafarul a primit si comentarii precum “iubesc piesa asta,,,inca de cand eram copil”.

Michael si Mihai Eminescu
Alti romani gasesc si moduri mai neconventionale de a-l omagia pe poet. De pilda, un bistritean si l-a tatuat pe spate deoarece, spune el “Eminescu este un model si un mentor pentru mine, un patriot care s-a luptat in cuvinte cu marii dominatori ai planetei, mai exact cu societatile secrete care inrobisera Romania in acele timpuri.

In schimb, site-ul oficial mihaieminescu.ro, facut cu ocazia anului Eminescu, cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii, nu a mai fost adus la zi tot de pe vremea anului Eminescu, adica tocmai din 2.000. Fiindca, dupa cum stim de la scoala, Eminescu e vesnic actual, asa ca n-are nevoie de update-uri. Eminescu.com, in schimb, e pagina unui domn de origine romana care locuieste in statul american Massachusetts. Si care a postat si traduceri in engleza ale poeziilor tizului sau.

Eminescu, Kennedy din Carpati?
Pe net puteti insa gasi si lucruri cu adevarat interesante legate de Eminescu. De pilda, puteti vedea o pagina scrisa de mana lui, dar si primul film documentar despre poet, realizat in 1914: “Eminescu, Veronica, Creanga”. Nu e deloc mai patetic decat cele realizate in zilele noastre iar imaginile suprinse de camera sunt aproape contemporane cu Eminescu.

Netul abunda si in teorii conspirationiste privind disparitia poetului. “Eminescu, asasinat de masoni”, “Eminescu, jurnalist politic asasinat la comanda”, “asasinat de serviciile secrete austro-ungare”. Pana si yoghinii MISA au o teorie. E si normal: “poetul nepereche” nu putea sa se stinga din viata ca un om obisnuit.

Eminescu, victima a obsesiilor romanilor
Eminescu e coplesit de toate obsesiile noastre”, spune criticul si istoricul literar Dan C. Mihailescu, care crede ca rolul profesorilor din ziua de azi ar fi tocmai sa-l despovareze pe Eminescu de aceste obsesii. “Eminescu nu mai poate fi aplaudat la comanda, ca Ceausescu altadata”, spune Dan C. Mihailescu despre serbarile traditionale de ziua “poetului nepereche”.

Recomandarea sa pentru tineri e sa nu-l caute neaparat pe Eminescu in carti. “Adolescentii de azi care n-au cartile lui sa mizeze pe audiobook-uri. Ne lipseste armonia iar Eminescu exact acest lucru este: armonia”, conchide Dan C. Mihailescu.

Din pacate, printre romani nu exista armonie nici macar asupra imaginii poetului. Daca autoritatile s-au atasat de imaginea traditionala, de fapt o poza facuta pe vremea cand Eminescu avea 19 ani, pe Facebook circula in ultimele zile imagini mai putin conventionale si in care multi romani nu si-ar recunoaste poetul nationala. Asa cum e cea de mai jos: va vine sa credeti sau nu, este tot Eminescu, iar in perioada interbelica aceasta era imaginea consacrata a poetului. Asa ca, ne place sau nu, imaginea lui Eminescu nu are cum sa se schimbe odata cu timpurile.

Crezi ca Eminescu a fost uitat in ziua de azi sau ca este depasit? Spune-ne parerea ta!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO "Uniți într-o singură inimă!". Starul brazilian s-a căsătorit cu nepoata fostei soții, cu care are doi copii
FOTO "Uniți într-o singură inimă!". Starul brazilian s-a căsătorit cu nepoata fostei soții, cu care are doi copii
Citește și...
4 eleve din Dambovita au ajuns la spital, dupa ce au lesinat in timpul orelor
4 eleve din Dambovita au ajuns la spital, dupa ce au lesinat in timpul orelor

Patru eleve dintr-o localitate din Dambovita au ajuns la spital in urma cu doua ore, dupa ce una dintre ele, aflata in clasa a sasea, a lesinat in timpul ore, cind recita o poezie de Mihai Eminescu, in ziua aniversarii sale.

Mana muzei lui Eminescu, furata pentru a 22-a oara. Un hot se joaca de 10 ani cu edilii orasului
Mana muzei lui Eminescu, furata pentru a 22-a oara. Un hot se joaca de 10 ani cu edilii orasului

"Traditie" neobisnuita la Galati! Mana muzei lui Mihai Eminescu a fost furata pentru a 22-a oara. De cateva ori pe an, un hot rupe o bucata din statuia cu pricina, aflata in centrul orasului.

Bustul lui Mihai Eminescu, decapitat la Cernauti inainte de inaugurare. MAE e consternat
Bustul lui Mihai Eminescu, decapitat la Cernauti inainte de inaugurare. MAE e consternat

Bustul lui Mihai Eminescu, ce urma sa fie inaugurat sambata, in regiunea Cernauti, la comemorarea a 124 de ani de la trecerea in nefiinta a poetului, a fost decapitat in noaptea de joi spre vineri.

Recomandări
Liderii PNL și UDMR îl asigură pe Crin Antonescu că nu sunt probleme cu candidatura sa. La PSD, în schimb, este liniște
Liderii PNL și UDMR îl asigură pe Crin Antonescu că nu sunt probleme cu candidatura sa. La PSD, în schimb, este liniște

Fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu a declarat, duminică, 5 ianuarie, că din punctul lui de vedere candidatura sa la viitoarele alegeri prezidențiale este suspendată.  

Un șofer din Craiova i-a aruncat unui polițist în față un kit de testare anti-drog și l-a mușcat pe altul de mână
Un șofer din Craiova i-a aruncat unui polițist în față un kit de testare anti-drog și l-a mușcat pe altul de mână

Aproape 450 de șoferi din întreaga țară au rămas sâmbătă fără permisul de conducere. Cei mai mulți, peste 200, au circulat cu viteză peste limita legală.

Sunt tot mai multe cazuri de gripă. Medicii din România se așteaptă la un nou val de îmbolnăviri după deschiderea școlilor
Sunt tot mai multe cazuri de gripă. Medicii din România se așteaptă la un nou val de îmbolnăviri după deschiderea școlilor

Cazurile de gripă și viroze respiratorii la copii sunt tot mai multe în fiecare săptămână. În spitalele de pediatrie cu greu se mai găsesc locuri pentru pacienți, iar medicii se așteaptă la un nou val de îmbolnăviri după deschiderea școlilor.