Autodiagnosticarea pe Wikipedia: 90% dintre termenii medicali sunt lipsiti de acuratete
Autodiagnosticarea cu ajutorul site-ului Wikipedia este o idee neinspirata, afirma cercetatorii de la Universitatea Campbell din Statele Unite, 90% dintre termenii medicali publicati acolo fiind lipsiti de acuratete.
Cautarile efectuate de internauti pe acest site cu scopul de a gasi de unii singuri, fara sa consulte un medic, explicatii pentru simptomele lor reprezinta o idee neinspirata, spun savantii americani, intrucat 90% din explicatiile termenilor medicali contin erori, informeaza dailymail.co.uk, citat de Mediafax.
Acest lucru este o consecinta a faptului ca site-ul Wikipedia, spre deosebire de enciclopediile traditionale, permite internautilor sa creeze, sa stearga si sa editeze explicatiile pentru diversi termeni, contribuind astfel la cresterea riscului de aparitie a unor erori. Totodata, companiile producatoare de medicamente au fost acuzate ca au sters paginile referitoare la efectele secundare ale produselor pe care le comercializeaza.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Robert Hasty, coordonatorul acestui studiu, a declarat: "Persoanele care cauta un diagnostic pe internet nu ar trebui sa foloseasca Wikipedia drept sursa principala de informatii, pentru ca articolele de pe acest site nu parcurg acelasi proces de vizualizare de catre comunitatea medicilor, asa cum se intampla cu revistele medicale".
"Cea mai buna sursa pentru o diagnosticare corecta este consultarea unui medic, care poate sa tina cont de istoricul medical al pacientului si de alti factori pentru a determina cel mai bun tratament", a adaugat el.
De lansarea sa din 2001, Wikipedia a devenit cel mai popular site in privinta cautarilor de referinte efectuate de internauti.
Celebra enciclopedie online contine peste 31 de milioane de termeni in 285 de limbi, iar cel putin 20.000 dintre acestia au legatura cu domeniul sanatatii.
Autorii studiului, care au analizat o serie de informatii publicate pe Wikipedia despre diabet, cancer pulmonar si dureri de spate, au precizat: "Proeminenta Wikipedia a fost posibila datorita designului sau fundamental de baza de date colaborativa."
"Totusi, tocmai aceasta prima calitate a site-ului a generat o serie de ingrijorari in randul comunitatii medicale, in legatura cu acuratetea informatiilor pe care le contine", au adaugat cercetatorii americani.
Printre erorile continute de Wikipedia se numara si aceea potrivit careia pentru a diagnostica in mod corect hipertensiunea, valori ridicate ale tensiunii arteriale trebuie obtinute in cazul a cel putin trei monitorizari separate.
Medicii spun ca aceasta afirmatie este incorecta si ar putea avea efecte periculoase intrucat determina o amanare in ceea ce priveste inceperea tratamentului.
O alta definitie publicata pe Wikipedia arata ca antidepresivele nu sunt benefice pentru copii.
Dar, potrivit cercetatorilor, aceasta afirmatie este incorecta si ar putea sa-i faca pe parinti sa refuze administrarea acestor medicamente pentru copiii lor.
Producatorii de medicamente au fost si ei acuzati ca editeaza paginile de pe Wikipedia pentru a inlatura paragrafele despre efectele secundare daunatoare ale produselor pe care le comercializeaza.
In 2009, angajatii de la AstraZeneca au fost acuzati ca au sters o fraza de pe acest site in care se spunea ca un anumit medicament recomandat in tratarea sindromului maniaco-depresiv ii face pe adolescenti "sa se gandeasca mai mult sa se automutileze sau sa se sinucida".
Autorii studiului spun ca, in mod ingrijorator, chiar si personalul medical a inceput sa consulte din cand in cand site-ul Wikipedia.
Potrivit unor studii anterioare, pana la 70% din totalul medicilor si studentilor la medicina recunosc ca folosesc acest site pentru a cauta anumite referinte medicale.
Robert Hasty afirma ca, desi multe dintre erorile medicale de pe Wikipedia sunt relativ minore, altele "pot avea implicatii clinice".
El ii indeamna cu aceasta ocazie pe medicii din lumea intreaga sa se implice in editarea paginilor de pe Wikipedia pentru a imbunatati gradul de acuratete a definitiilor si explicatiilor medicale.
Studiul cercetatorilor americani, publicat recent in Journal of the American Osteopathic Association, confirma concluziile unei cercetari anterioare, potrivit careia un sfert dintre femeile care folosesc internetul s-au autodiagnosticat in mod eronat pe Google.
Un alt studiu, realizat pe 1.000 de femei in anul 2012, a aratat ca acestea s-au autodiagnosticat eronat, adeseori, ajungand sa creada ca sufera de cancer mamar, afte, diabet, hipertensiune si astm.