Teoria controversata care poate schimba viitorul planetei. Cum ar arata o omenire programata genetic sa salveze mediul

Embrion

Ar putea fi omul programat genetic astfel incat sa evitam cele mai negre scenarii legate de schimbarile de clima? La aceasta intrebare a incercat sa raspunda jurnalistul Frank Swain, intr-un experiment teoretic marca BBC.

Incalzirea globala este una dintre cele mai presante probleme ale omenirii si pe masura ce timpul trece, multi oameni de stiinta vin cu solutii neconventionale sau de-a dreptul SF. Includem aici ideea de a pompa praf in atmosfera sau varianta extrema de a parasi Terra si a fugi in spatiu.

Insa de ce sa nu modificam omul, in loc sa incercam sa schimbam planeta pe care acesta locuieste? Este intrebarea ridicata de Matthew Liao, directorul Programului de Bioetica al Universitatii New York, si de colegii acestuia. "Am incercat sa gandim neconventional", a spus acesta. "Care solutie nu a fost niciodata adusa in discutie in dezbaterile despre modificarile climatice?". Iar raspunsul pe care l-a gasit echipa de oameni de stiinta este ingineria genetica: modificarea indivizilor, astfel incat acestia sa aiba un impact mai redus asupra mediului inconjurator. Profesorul Universitatii New York sugereaza ca prin acest proces ar putea fi creati oameni mai... "eco".

Cercetatorii din New York nu propun implementarea unui program de modificare genetica a oamenilor, insa studiul lor ofera o perspectiva interesanta a impactului pe care il avem asupra planetei. "Nu sugeram ca aceste idei ar trebui implementate, insa ar fi bine ca ele sa constituie o optiune de luat in considerare pentru fiecare individ in parte", a declarat Liao.

Controlul biologic nu este o noutate

Citește și
inaltime, copil
Studiu: Ce ii face pe barbatii scunzi sa traiasca mai mult decat cei inalti
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

Nu este pentru prima data cand autoritatile ar folosi un tip de control biologic pentru a limita impactul pe care il avem asupra mediului inconjurator. China a introdus in 1979 legea "copilului unic" pentru a controla cresterea rapida a populatiei. Iar insula Tikopia din Pacific a devenit faimoasa dupa ce antropologul Raymond Firth a dezvaluit, in 1936, ca populatia urmeaza un cod strict de control al sarcinilor. Totul pentru ca resursele limitate ale insulei sa fie suficiente pentru toti locuitorii.

Liao sugereaza ca am putea merge chiar mai departe de atat in cautarea unui individ prieten cu mediul inconjurator. Una dintre aceste masuri ar putea fi reducerea consumului.

"18% din emisiile de sera provin de la ferme, asadar, daca am consuma mai putina carne am reduce impactul pe care le au acestea supra mediului", explica profesorul. Chiar daca oamenii stiu ca acest consum de carne are un impact negativ pentru mediu, o friptura sau un hamburger sunt deseori prea tentante. Insa, cum ar fi daca indivizii ar fi creati astfel incat sa nu le placa gustul de carne? In teorie pare simplu: "Putem induce in mod artificial o intoleranta la carnea rosie, stimuland sistemul imunitar impotriva proteinelor bovine comune", a explicat Liao, care isi imagineaza un plasture de tipul celui cu nicotina, care odata purtat ar putea induce o senzatie de greata atunci cand consumam carne rosie. Suna a scenariu de film SF – si momentan asa si este – insa studii recente au scos la iveala faptul ca un anumit tip de capusa care traieste in America de Sud poate provoca alergii la carnea rosie, impingandu-le pe victime catre un stil de viata vegetarian.

Profesorul Liao aduce in discutie si inaltimea medie a indivizilor: oamenii mai scunzi au un impact mai mic asupra mediului inconjurator. "Reducerea cu 15 centimetri a inaltimii inseamna o reducere a masei fiecarui individ in parte cu 25%", explica acesta. Cu alte cuvinte, oamenii ar putea fi mai usor de transportat si de hranit si ar consuma o cantitate mai mica de apa. In plus, in ciuda faptului ca exista un stigmat social impotriva indivizilor scunzi, studii recente au scos la iveala faptul ca acestia traiesc mai mult.

"Si daca tot pornim pe acest drum putem merge cat de departe ne duce imaginatia", scrie colaboratorul BBC pe stiinta Frank Swain. "Am putea modifica ochii astfel incat sa vedem mai bine in intuneric si sa reducem astfel consumul de electricitate? Am putea sa ne acoperim trupul in clorofila pentru un aport de energie naturala, direct de la soare? Am putea sa intram in hibernare in perioada iernii, in loc sa consumam carbune pentru a ne incalzi casele?"

O lume modificata genetic

In mod evident, aceste idei nu isi vor gasi aplicabilitatea in viata de zi cu zi in viiorul apropiat – sau in unele cazuri niciodata – insa sunt parte dintr-o dezbatere continua si globala care ar putea salva rasa umana. Si, pe cat de controversat este un proiect de manipulare genetica a oamenirii, profesorul Liao sustine ca acest lucru se intampla intr-o forma sau alta si in prezent. Multi indivizi aleg, spre exemplu, sa isi modifice infatisarea folosind chirurgia plastica. "Multe dintre aceste idei se regasesc deja in societate. Insa nu sunt aplicate in contextul incalzirii globale. Cred ca daca le-am da indivizilor aceasta optiune, o parte ar fi dispusi sa o adopte", este de parere Liao. Iar misiunea ar fi mai simpla decat cea aproape imposibila de a controla schimbarile de clima.

Articol recomandat de sport.ro
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Citește și...
O echipa de oameni de stiinta din SUA crede ca a gasit elixirul tineretii:
O echipa de oameni de stiinta din SUA crede ca a gasit elixirul tineretii: "Aceasta procedura reseteaza ceasul biologic"

Visul... "Tinerete fara batranete si viata fara de moarte" ar putea deveni din basm, realitate. O echipa de oameni de stiinta din Statele Unite crede ca a gasit elixirul tineretii in analiza codului ADN.

Studiu: Ce ii face pe barbatii scunzi sa traiasca mai mult decat cei inalti
Studiu: Ce ii face pe barbatii scunzi sa traiasca mai mult decat cei inalti

Barbatii scunzi traiesc mai mult, longevitatea cea mai mare fiind inregistrata in randul barbatilor cu o inaltime sub 1,55 metri, au constatat oamenii de stiinta americani, care au explicat acest fenomen prin mostenirea genetica, informeaza DailyMail.

"Moartea neagra" din 1347 si ADN-ul romilor din ROMANIA. Ce spune autorul roman al studiului pentru StirileProtv.ro

Un nou studiu, care a avut la baza analiza ADN-ului romilor care au migrat in Romania in urma cu peste o mie de ani, arata ca ciuma neagra a modificat semnificativ genomul uman.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.