O echipa de oameni de stiinta din SUA crede ca a gasit elixirul tineretii: "Aceasta procedura reseteaza ceasul biologic"
Visul... "Tinerete fara batranete si viata fara de moarte" ar putea deveni din basm, realitate. O echipa de oameni de stiinta din Statele Unite crede ca a gasit elixirul tineretii in analiza codului ADN.
Conform Associated Press, specialistii au descoperit ca organele din corpul nostru au varste diferite. Si spera ca, in timp, vor putea modifica tesutul uman pentru a... da inapoi ceasul biologic.
In urma cu 4 ani, Steven Horvath, profesor de genetica umana la Universitatea din California, si echipa sa au inceput sa studieze procesul de imbatranire, cu ajutorul markerilor genetici. Cercetarile i-au ajutat sa descopere asa numitul "ceas epigenetic", ce masoara varsta celulelor din diverse tipuri de tesut uman.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Steven Horvath: "Una dintre mostre de tesut era din inima. Tesutul pare semnificativ mai tanar decat era de asteptat, arata cu 10 ani mai tanar, desi apartine unei persoane de 50 de ani."
Horvath si echipa sa sustin ca, asa cum ceasul masoara cele 24 de ore ale unei zile, fiecare tesut uman are un "ceas" care ii masoara varsta. In cazul unei femei sanatoase, tesutul mamar ar fi cu 2-3 ani mai in varsta decat restul corpului. Tumorile canceroase au cu pana la 36 de ani in plus fata de restul organismului, iar zonele din preajma acestora cu 12 ani mai mult.
Steven Horvath: "Un alt lucru interesant este ca putem folosi tratamentele de intinerire extreme pentru a ne reseta ceasul biologic. Practic, celule mature, de exemplu din piele, pot fi transformate in celule stem puternice. Aceasta procedura reseteaza ceasul biologic la punctul zero."
Cercetatorii spera ca descoperirea ii va ajuta sa inteleaga procesul de imbatranire, dar si anumite cauze ale unor boli precum cancerul.
Steven Horvath, profesor de genetica umana UCLA: "Nu poti studia ceva ce nu poti masura. Speranta noastra este ca acest ceas epigenetic sa ne arate cum putem incetini procesul de imbatranire."