POLITICO: Corina Cretu nu merge la sedintele CE si fumeaza in birou. Cum raspunde comisarul european la acuzatii

×
Codul embed a fost copiat

Varianta pentru Europa a site-ului POLITICO a publicat o serie de marturii ale membrilor staff-ului Corinei Cretu, reprezentantul Romaniei in Comisia Europeana.
 

Potrivit POLITICO.eu, aproape jumatate din staff-ul comisarului european Corina Cretu a demisionat din noiembrie 2014, cand a preluat functia si pana acum. Printre acestia, seful de cabinet, adjunctul sefului de cabinet si responsabilul cu comunicarea. Motivul plecarii ar fi “dezorganizarea” din activitatea comisarului european, care ar cere staff-ului sa ii duca rufele la curatat sau sa-i faca cumparaturile.

Citeste si raspunsul comisarului Corina Cretu, postat joi pe pagina sa de Facebook

In 2013, Corina Cretu a mai fost victima unui scandal international, dupa ce un hacker i-a spart contul de mail si a publicat conversatii private si fotografii. Acestea ar fi sugerat ca politicianul roman a avut o relatie cu fostul secretar de stat american Colin Powell. Ambii oficiali au spus ca sunt doar prieteni.

Reporterii POLITICO au vorbit cu 11 dintre fostii si actualii colaboratori ai Corinei Cretu si au obtinut un exemplar al programului de lucru, care arata ca reprezentanta Romaniei la Bruxelles nu participa la intalniri oficiale lunea, miercurea si vinerea – potrivit staff-ului, are “program deschis”, adica, in general, nu lucreaza. De altfel, dintre cei 28 de comisari, Cretu ar avea cel mai mare procente de absente la intalnirile saptamanale ale Comisiei – aproape 25%. Presedintele Jean Claude-Juncker a si trimis in septembrie un mesaj catre toti membrii Comisiei, cerandu-le sa participe la aceste sedinte.

Citește și
Corina Cretu
Corina Cretu a fost desemnata comisar european pentru Politica Regionala: "Sunt pregatita sa imi asum responsabilitatea"
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Fostii si actuali colaboratori spun ca Cretu aprinde candele si fumeaza in birou, in pofida directivelor UE. “Toata lumea i-a zis ca nu poate face asa ceva, dar ea a raspuns ‘In Romania, un ministru poate face ce vrea’”. Comisarul le-ar fi cerut asistentilor sai sa ii programeze toate intalnirile dupa-amiaza si seara, nefiind o persoana matinala. Sursele spun ca noul sef de cabinet ar fi cazut de acord cu Cretu ca nicio intalnire sa nu aiba loc inainte de ora 10:00 iar ziua de vineri sa fie libera. Fostul sef, Mikel Landabaso, a demisionat in septembrie, ca urmare a divergentelor cu comisarul privind programul ei dezorganizat.

Cretu a declarat insa pentru POLITICO ca isi aloca timp pentru a citi si ca nu merge la cumparaturi. “Nu lucrez niciodata mai putin de 8-10 ore pe zi”, a spus ea. "Prefer sa am mai putine intalniri si sa fiu pregatita decat sa am multe intalniri si sa nu stapanesc subiectul discutiei".

Staff-ul ar fi inceput sa fie ingrijorat de problemele de imaginei ale Corinei Cretu in aprilie, cand Wall Street Journal a sugerat intr-un articol ca aceasta si-ar fi facut week-end-uri prelungite in tara. WSJ lansa insa astfel de acuzatii si in cazul altor oficiali de la Bruxelles.

In mai 2015, o vizita oficiala de 4 zile in insulele Reunion ar fi fost extinsa, devenind o vacanta de 10 zile in care comisarului i s-ar fi alaturat si sotul ei. Cretu a declarat insa ulterior ca a platit din propriul buzunar pentru zilele suplimentare.

Unii dintre asistentii comisarului european ar fi fost pusi sa faca treburi casnice, afirma sursele POLITICO. De pilda, soferul ar fi plimbat cu masina rude ale Corinei Cretu iar alti membri ai staff-ului ar fi fost trimisi cu rufele la curatat sau la cumparaturi. Niciunul dintre fostii sau actualii colaboratori – printre care se numara si Aida Bajenaru, fosta garda SPP a premierului Nastase - nu a confirmat public aceste acuzatii. Corina Cretu nu a vrut sa comenteze aceste afirmatii, spunand ca nu nu se coboara la un asemenea nivel.

POLITICO este un grup mass-media din SUA, fondat de doi fosti jurnalisti de la Washington Post si specializat in stiri despre politica americana. In 2014 a lansat si o editie europeana, in parteneriat cu grupul media german Alex Springer. In SUA, POLITICO este considerat a avea simpatii republicane.

Raspunsul Corinei Cretu:

De dimineata primesc telefoane de la oamenii din echipa mea, socati de atacul fara precedent si fara nici o baza reala, aparut in Politico.

Din respect pentru adevar, pentru echipa mea si ma refer aici atat la cabinetul meu, cat si la colegii din DG Regio si, nu in ultimul rand, din respect fata de cei care imi urmaresc in mod constant activitatea, am decis sa fac urmatoarele precizari:
Primul an de mandat s-a caracterizat printr-o agenda extrem de incarcata, cu foarte multe intalniri si misiuni de lucru in statele membre. Spre exemplu: pana in prezent, am vizitat 24 de tari, am avut intalniri oficiale cu peste 40 de presedinti regionali, am participat la peste 10 dezbateri in Parlamentul European, in cadrul Comisiilor de specialitate sau in sesiuni plenare, la Strasbourg si am participat la 6 reuniuni ale Consiliilor de Ministri dedicate politicii de coeziune. Agenda mea publica reflecta aceasta intensitate a angajamentelor.

Asa cum am promis la inceputul acestui mandat, toate programele operationale ale FEDR pentru 2014-2020 au fost adoptate. Pe parcursul acestui an, eu si echipa mea ne-am concentrat asupra acestui obiectiv si astazi sunt mandra de ceea ce am realizat. Dispunem acum de pachete de investitii solide, axate pe performanta, pentru a ajuta regiunile si orasele sa realizeze obiectivele UE in materie de crestere economica si creare de locuri de munca.

Acest inceput bun ma face sa sper ca si anii ce vor urma vor fi cel putin la fel, daca nu chiar mai buni, fiindca aceste programe vor avea cu siguranta un impact substantial in viata de zi cu zi a oamenilor.

Intentionez sa mentin acest ritm si anul viitor pentru a asigura implementarea acestor programe, in teritoriu, cat mai repede.

Sunt mandra sa am o echipa de profesionisti cu experiente si realizari remarcabile. Impreuna, am reusit sa avem rezultate deosebite in acest an. Schimbarile de personal in cabinetele comisarilor nu sunt exceptionale, in special in primul an de mandat, atunci cand multi realizeaza ca ritmul de activitate este mult mai alert decat si-au imaginat atunci cand au acceptat aceasta provocare.

Doresc insa sa va sigur pe toti ca onestitatea si integritatea au stat la baza intregii mele activitati in ultimii 25 de ani si ca nu voi abdica niciodata de la aceste principii.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
Corina Cretu si-a facut echipa de comisar european. Printre cei alesi se afla fiica ministrului Ioan Rus si un jurnalist
Corina Cretu si-a facut echipa de comisar european. Printre cei alesi se afla fiica ministrului Ioan Rus si un jurnalist

Comisarul european Corina Cretu si-a prezentat, vineri, pe blogul sau, echipa cu care va lucra la Politica Regionala, din care fac parte trei romani.

Corina Cretu a fost desemnata comisar european pentru Politica Regionala:
Corina Cretu a fost desemnata comisar european pentru Politica Regionala: "Sunt pregatita sa imi asum responsabilitatea"

Germania si Belgia vor avea doua dintre cele mai puternice posturi in viitoarea Comisie Europeana, in timp ce Romania va avea Politica Regionala. Corina Cretu, nominalizata la aceasta functie, a scris pe o retea de socializare ca se simte onorata.

Corina Cretu s-a cununat religios. Iliescu: Avea nevoie sa se casatoreasca, era putin cam stinghera
Corina Cretu s-a cununat religios. Iliescu: Avea nevoie sa se casatoreasca, era putin cam stinghera

Europarlamentarul PSD Corina Cretu s-a cununat religios, sambata, cu omul de afaceri Ovidiu Rogoz. 

Recomandări
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii

În 2024, România rămâne campioana scumpirilor în Uniunea Europeană. Conform previziunilor Comisiei Europene, țara noastră va încheia anul cu cea mai mare rată a inflației, ceea ce înseamnă că la noi prețurile cresc mai repede decât în orice alt stat UE.

Coșmarul prin care au trecut românii ținuți ca sclavi în Ungaria. Au fost salvați după ce unul dintre ei a reușit să evadeze
Coșmarul prin care au trecut românii ținuți ca sclavi în Ungaria. Au fost salvați după ce unul dintre ei a reușit să evadeze

Un caz îngrozitor de sclavie a fost descoperit de DIICOT. Timp de aproape 12 ani, o familie din Covasna a dus peste graniță, în Ungaria, zeci de tineri sărmani, pentru a-i exploata cumplit într-o fabrică de prelucrare a deșeurilor. 

Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor
Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor

Campania „Deșteaptă-te, România!" ajunge vineri seară la final. În aceste două săptămâni Știrile ProTV au prezentat modele educaționale din țară și din străinătate, promovate de dascăli care susțin excelența.