Corina Cretu a fost desemnata comisar european pentru Politica Regionala: "Sunt pregatita sa imi asum responsabilitatea"
Germania si Belgia vor avea doua dintre cele mai puternice posturi in viitoarea Comisie Europeana, in timp ce Romania va avea Politica Regionala. Corina Cretu, nominalizata la aceasta functie, a scris pe o retea de socializare ca se simte onorata.
Comisia Europeana a prezentat oficial componenta Executivului european propus de Jean Claude Juncker, in care Corina Cretu este comisar european pentru Politica Regionala, domeniu care dispune de un buget de 351 de miliarde de euro. Anuntul a fost facut pe site-ul Comisiei Europene.
Corina Cretu se declara onorata de aceasta nominalizare si spune ca este pregatita sa isi asume responsabilitatea portofoliului. ”Ma onoreaza desemnarea Presedintelui Comisiei Europene, domnul Jean-Claude Juncker, in functia de Comisar European, ca si sustinerea Guvernului Romaniei. Dezvoltarea Regionala este cea mai importanta politica de investitii din Europa si ma bucur foarte mult ca Romania a primit un portofoliu atat de important, demonstrand, inca o data, increderea de care se bucura tara noastra la Bruxelles. Sunt pregatita sa imi asum responsabilitatea acestui portofoliu”, scrie Corina Cretu pe pagina sa de Facebook.
Francezul Pierre Moscovici a fost numit comisar european pentru Afaceri Economice, Taxare si Uniunea Vamala, britanicul Jonathan Hill a primit portofoliul Serviciilor Financiare, Stabilitatii Financiare si Pietelor de Capital, iar germanul Gunther Oettinger se va ocupa de Economia digitala si Societate.
Olandezul Frans Timmermans a fost desemnat prim-vicepresedinte responsabil cu Reglementarea, Relatiile Interinstitutionale, Statul de drept si Carta Drepturilor Fundamentale.
Candidata desemnata de Bulgaria, Kristalina Gheorghieva, va fi vicepresedinte pentru Buget si Resurse Umane.
Comisarul desemnat de Spania, Miguel Arias Cañete, va fi responsabil cu Actiunea Climatica si Energia, suedeza Cecilia Malmström va fi responsabila de Comert, iar daneza Margrethe Vestager se va ocupa de Concurenta.
Italianca Federica Mogherini va fi vicepresedinte si inalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate.
Initial, lista obtinuta de Reuters a fost urmatoarea:
Politica Regionala - Romania, Corina Cretu
Politica Externa - Italia, Federica Mogherini
Justitie - Suedia, Cecilia Malmstrom
Transporturi - Cehia, Vera Jourova
Mediu - Danemarca, Margarethe Vestageri
Energie si Schimbari Climatice - Marea Britanie, Jonathan Hill
Politici Vamale - Ungaria, Tibor Navracsics
Internet si Cultura - Cipru, Chrystos Stylianides
Migratie, Drepturi si Afaceri Interne - Grecia, Dimitris Avermaopoulos
Agricultura - Irlanda, Phil Hogan
Comert - Germania, Guenther Oettinger
Piata Interna - Polonia, Elzbieta Biekowska
Cercetare si Inovare - Spania, Miguel Arias Canete
Taxe si Combaterea Fraudelor - Bulgaria, Kristalina Georgieva
Ocuparea Fortei de Muncă si Afaceri Sociale - Portugalia, Carlos Moedas
Competitie - Belgia, Marianne Thyssen
Pescuit - Croatia, Neven Mimica
Afaceri Economice si Monetare - Franta, Pierre Moscovici
Dezvoltare - Slovacia, Maros Sefcovic
Politica de Vecinatate - Austria, Johannes Hahn
Tineret si Multilingvism - Malta, Karmenu Vella
Sanatate si Siguranta Alimentara - Lituania, Vyentis Andriukaitis
Jean Claude Juncker isi anunta echipa miercuri
Juncker a comunicat vineri lista membrilor viitorului Executiv european, care va numara noua femei, la fel ca actuala Comisie. Din cei 28 de comisari, 15 apartin dreptei si centrului-dreapta, cinci sunt din partea liberalilor si opt din partea socialistilor.
La Bruxelles circula numeroase zvonuri privind atribuirea principalelor portofolii, in special economice. "Echipa Juncker va fi puternica. Dar diferita de ceea ce asteapta unii. Portofoliile sunt atribuite unor persoane, nu unor tari", a subliniat luni intr-un mesaj pe Twitter seful de cabinet al lui Juncker, Martin Selmayr. Intr-un mesaj postat pe Twitter, el a afirmat ca vor fi "surprize". Marti, mai multe publicatii afirmau ca cele patru posturi de vicepresedinti, care se vor ocupa de marile dosare, vor fi atribuite unor fosti premieri, respectiv estonul Andrus Ansip, letonul Valdis Dombrovskis, slovena Alenka Bratusek si finlandezul Jyrki Katainen. Francezul Pierre Moscovici, fost ministru al Finantelor, ar urma sa devina comisar pentru Afaceri Economice, unul dintre posturile importante ale Comisiei.
Sursa: Mediafax
Etichete: romania, Comisia Europeana, corina cretu,
Dată publicare:
09-09-2014 23:05