Corina Cretu si-a facut echipa de comisar european. Printre cei alesi se afla fiica ministrului Ioan Rus si un jurnalist
Comisarul european Corina Cretu si-a prezentat, vineri, pe blogul sau, echipa cu care va lucra la Politica Regionala, din care fac parte trei romani.
Este vorba despre Ioana Rus (fiica ministrului Ioan Rus) jurnalistul Dragos Bucurenci si Gabriel Onaca, fost secretar de stat in MFE. Alaturi de ei mai sunt si cativa specialisti din tarile est-europene. Corina Cretu a scris pe blog ca i-a ales pe acestia "pentru competentele lor profesionale" dar si "pentru calitatile lor umane".
"Avem o sarcina uriasa in fata si am incredere ca, impreuna cu aceasta echipa, vom reusi sa readucem cresterea economica si sa le oferim o viata mai buna oamenilor din regiunile cele mai putin dezvoltate ale Europei", a scris Corina Cretu.
"Seful de cabinet, Dr. Mikel Landabaso, este un specialist spaniol cu aproape 30 de ani de experienta in domeniul dezvoltarii regionale. Membrii Cabinetului provin, in schimb, cu precadere, din Estul Europei, unde se afla cele mai multe dintre regiunile Uniunii vizate de politica de dezvoltare regionala. impreuna cu asistentii lor, membrii Cabinetului meu reprezinta sase state membre si vorbesc zece limbi oficiale ale Uniunii Europene", mai precizeaza Cretu.
Mikel Landabaso este un economist spaniol care conduce Centrul de Competenta pentru Dezvoltare Inteligenta si Durabila al Directiei Generale Politica Regionala si Urbana (DG Regio). Lucreaza in domeniul dezvoltarii din 1986 si la Comisia Europeana – DG Regio din 1990. Landabaso are un doctorat in economie de la Universitatea tarii Bascilor si a predat dezvoltare regionala la University of North Carolina at Chapel Hill, Universitatea Libera din Bruxelles si Universitatea din Deusto.
Adjunctul lui Mikel Landabaso este Gabriel Onaca, secretar de stat in Ministerul Fondurilor Europene din 2013. Inainte de a fi numit la MFE, Onaca a fost, timp de patru ani, consilier juridic la Comisia Europeana, Directia Generala pentru Traduceri. Intre 2004 si 2009, a fost consilier in cadrul Guvernului Romaniei, pentru doi vicepremieri si pentru ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, potrivit prezentarii postate de Corina Cretu. Intre 2002 si 2004 a fost expert la Presedintia Romaniei in relatii internationale si europene al Programului de Dezvoltare al ONU. Este licentiat in drept european si are un master in studii europene la Universitatea Pierre Mendès France din Grenoble.
Consilier de comunicare este Dragos Bucurenci (32 de ani), consultant si trainer de comunicare, jurnalist si activist civic, cu un MBA de la Universitatea Stanford, in 2013. In prezentare se precizeaza ca a construit doua dintre cele mai importante ONG-uri de mediu din Romania, Salvati Delta Dunarii si MaiMultVerde, "declansand o campanie nationala de constientizare care a schimbat radical atitudinea romanilor fata de voluntariat si fata de mediu". Totodata, Bucurenci are 12 ani de experienta ca editorialist in presa scrisa si a produs si prezentat, timp de 7 ani, emisiuni de televiziune pentru canale publice si private. Nascut la Bucuresti, el si-a inceput cariera la British Council Romania unde a coordonat programele new media si a fost director de comunicare al UK-SE European Forum.
Un alt membru al echipei comisarului pentru Politica Regionala este Ioana Rus, fiica ministrului de Interne, Ioan Rus. Ioana Rus a inceput sa lucreze ca diplomat la Reprezentanta Permanenta a Romaniei la UE in 2004, iar din 2008 a fost consilier la Parlamentul European in domeniul politicilor de dezvoltare regionala. Din iulie 2014 a fost consilier al Corinei Cretu, dupa ce aceasta a fost aleasa vicepresedinte al Parlamentului European. De profesie economista, Ioana Rus s-a specializat in marketing la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj. A obtinut un master in management si comunicare in afaceri la SNSPA Bucuresti si, din 2013, este coach profesionist, avand studii de profil in Vancouver, British Columbia si Florida.
Printre membrii Cabinetului se numara si Jan Mikolaj Dzieciolowski. Nascut la Buenos Aires, Argentina, dar de origine poloneza, el a fost expert al negociatorului-sef al Poloniei pentru aderarea la UE. Lucreaza in Comisia Europeana in 2005.
Echipa este completata de cehul Tomáš Nejdl, expert in politici de coeziune, si de francezul Mathieu Fichter, conducatorul echipei care se ocupa de crestere durabila in cadrul Centrului de Competenta pentru Dezvoltare Inteligenta si Durabila al Directiei Generale Politica Regionala si Urbana (DG Regio).
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anuntat recent ca, spre deosebire de Comisia Barroso, nu va mai exista un purtator de cuvant pentru fiecare dintre cei 28 de comisari. Numarul purtatorilor de cuvant urmeaza sa fie redus la 10.