"S-ar putea sa fie deja prea tarziu". Un expert in sanatate avertizeaza: bacteria ce nu poate fi tratata e tot mai aproape
"E aproape prea tarziu" pentru a opri o criza provocata de un super-virus din cauza modului gresit in care au fost folosite antibioticele, avertizeaza un expert in sanatate.
Oamenii de stiinta mai au doar 50% sanse sa salveze antibioticele existente din fata bacteriilor ce au devenit rezistente la efectele lor, mai spune Dr. David Brown.
Directorul institutului "Antibiotic Research" din Marea Britanie sustine ca eforturile de a descoperi noi antibiotice sunt un "esec complet", in ciudat investitiilor. Anuntul vine dupa ce o gena a fost descoperita intr-o bacterie ce a devenit rezistenta la ultima linie de aparare a antibioticelor - colistin (polymyxins), scrie Guardian.
Rezistenta la antibioticele colistin este considerata a fi "un pas major" catre infectii ce nu vor mai putea fi tratate. Iar de antibiotice depind siguranta in timpul operatiilor, tratarea infectiilor, dar chiar si calatoriile noastre obisnuite.
Doctorul Brown face un apel ca agricultura "sa nu mai distruga totul", in contextul in care colistin a fost tot mai des folosit, mai ales in China, pentru a creste porcii si alte animale.
In Marea Britanie, jumatate din antibioticele folosite in total tin de agricultura. Un alt factor major ce contribuie la rezistenta tot mai mare a bacteriilor tine si de excesul personal in cazul acestor medicamente.
"In 2016, sunt foarte multi factori care vor inrautati situatia, inclusiv criza migrantilor", mai spune Dr. Brown care atrage atentia ca in tarile mai putin dezvoltate rezistenta oamenilor la antibiotice este mai mare decat in Vestul Europei.
Romania sta ingrijorator de prost la acest capitol. Conform unui studiu realizat in 2014, doar grecii folosesc mai multe antibiotice decat romanii.