"Vii in vizita si te imbolnavesti". Cum arata in realitate un spital "model" unde nu a fost raportat niciun caz de infectie

Ultimul update: Luni 07 Decembrie 2015 07:06
Data publicarii: Vineri 04 Decembrie 2015 18:35
Categorie: Social

De teama controalelor, managerii ascund infectiile. Si astfel se ajunge, la raportari ridicole prin care spitalele noastre par in acte mai curate si mai sigure decat cele din vestul Europei.

Dar situatia reala o stim cu totii. In multe spitale nu exista hartie igienica si sapun la toalete, daramite saloane pazite de infectii. Mentalitatea trebuie schimbata, la fel si responsabilii care nu isi fac treaba. Iar autoritatile trebuie sa vina cu solutii pentru ca spitalele sa fie locul unde pacientii se vindeca, nu unde se imbolnavesc si mai rau.

Aceste imagini confirma acuzatiile medicilor care spun ca spitalele romanesti sunt bombe de microbi. Oricine trece pragul Spitalului Judetean din Satu Mare se izbeste de o imagine deprimanta. In acte, conducerea nu a raportat aproape niciun caz de infectie, in realitate insa, zeci de pacienti sunt "tratati" in conditii umilitoare. Peretii sunt plini de mucegai, si stau sa cada peste bolnavi, iar baia destinata vizitatorilor este un focar de infectie.

"Ne aflam in baia spitalului din Satu Mare. Pereti scorojiti, mucegai. Nu exista sapun, dar nici hartie igienica. Lipsesc si produsele de igienizare si dezinfectare."

Cei care intra in spital sunt ingroziti.

Vizitator: "Sa te speli cum poti in baia aia. Vai de capul nostru. E mizerie. De vii aici te imbolnavesti mai rau. Mergi mort acasa."

Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica din Satu Mare se spala pe maini si spun ca ei intervin doar in cazul in care li se raporteaza o infectie. Si ca raspunderea pentru conditiile in care sunt tratati bolnavii o poarta doar conducerea spitalului. Sefii nu vor sa comenteze situatia. Iar presedintele Consiliului Judetean, institutie care are in subordine spitalul judetean din Satu Mare, cauta scuze, spunand ca banii au ajuns doar pentru reabilitarea uneui parti din spital.

Adrian Stel, presedintele consiliulul judetean Satu Mare: "Din cele 5-6 nivele, am reabilitat 3-4. Acum suntem la parter, chiar sambata o sa inauguram intrarea noua. Daca se ocupa cineva de renovare in urma cu 30 de ani nu aveam aceasta discutie. Eu am facut tot posibilul si acum am alocat bani.”

Din pacate, lipsa de bani e paravanul perfect pentru alte zeci de spitale din tara. Toti asteapta ajutor de la buget, dar nimeni NU se gandeste sa ceara fonduri europene ca sa renoveze unitatile sanitare.

Infectiile nosocomiale sunt prezente peste tot in lume. Numai ca in strainatate managerii nu le ascund sub pres. Le raporteaza si iau masuri. Ai nostri le ascund de teama controalelor. Si asa devenim ridicoli in statisticile europene.

Alex Rafila: "Noi in Romania stam bine pentru ca raportarile arata ca sub 1% din totalul internarilor ar fi legate de patologia infectioasa. Dar realitatea este cu totul diferita pentru ca la nivel european cifrele sunt undeva intre 5 si zece la suta din totalul internarilor. De ce nu raporteaza? In trecut indicatorii de performanta ai unui manager erau legati de prezenta acestor infectii. Daca nu aveai nicio infectie raportata inseamna ca erai un manager foarte bun.”

Asadar spitalele noastre sunt bune pe hartie, dar le pun bolnavilor viata in pericol. Dar situatia trebuie sa schimbe urgent mai ales ca germenii de la noi sunt mai periculosi decat in alte tari. Si stiti de ce? Pentru ca Romania se afla pe primul loc in Europa la consumul de antibiotice. Si asta face ca bacteriile din spitalele noastre sa fie mult mai agresive decat in strainatate.

Mesajul cutremurator al unui tata pentru fiul sau mort.
Mesajul cutremurator al unui tata pentru fiul sau mort. "Oare ce ar fi fost daca ajungeai cu 3 zile mai devreme la Viena?"
VIDEO PROTVPLUS.RO
chefi
Industria turismului, afectată de lipsa de personal: "Nu pot să-i aduc de acasă"
Dependenții de droguri, lăsați pe cont propriu. Mărturiile celor care au scăpat din infern
Câine căzut într-o prăpastie de 10 metri, în Gorj. Cum a fost salvat Floricel
Nouă ”zebre” pe o distanță de 300 de metri, pe o stradă înfundată, în Suceava. FOTO
Metrouri oprite timp de 2 ore. Sindicaliștii au respins ultima ofertă salarială a Metrorex: ”Ne cerem scuze!”
Tramvaie decorate cu elemente culturale din Grecia, Spania, Suedia şi România, pe liniile 1 şi 10
afaceri Roșia Montană
Afaceri în creștere la Roșia Montană. Profitul adus din vânzarea de șosete și pulovere din lână
A treia seară de proteste într-un sat din Hunedoara. De ce au ieșit oamenii în mijlocul străzii
Peste 1600 dintre absolvenții de medicină vor deveni șomeri de lux. Cât a cheltuit statul cu pregătirea lor
Ceața densă a blocat zborurile din Cluj. Peste 1000 de oameni au avut de suferit
Primarul Timișoarei: ”Nu punem cioara mai presus de om”. Ultimele măsuri anunțate
Caravana Unirii României cu Basarabia a ajuns în Timișoara. Câte semnături vor să strângă