Romania ar putea fi sanctionata din cauza cotelor de refugiati. Cat timp mai avem pentru a primi peste 3.500 de imigranti
Tara noastra este pe lista celor care risca sanctiuni din partea Comisiei Europene ca urmare a neindeplinirii cotelor obligatorii de migranti.
Statele UE mai au foarte putin timp pentru a isi indeplini cotele obligatorii de migranti, a avertizat Comisia Europeana. Potrivit EU Observer, comisarul pentru migratie Dmitris Avramopoulos a afirmat ca nu este „foarte fericit cu modul in care unele state au raspuns la cererile Comisiei”.
Avramopoulos sustine ca procentul de refugiati aflati in taberele din Italia si Grecia care au fost relocati in alte tari este „foarte scazut” si a repetat ca e vorba de o politica „obligatorie”. In ultimele zile, Italia a cerut ajutor Comisiei, dupa ce s-a confruntat cu un nou val de migranti din Libia.
Conform EU Observer, pana acum doar 20.000 de refugiati au fost relocati din Italia si Grecia, din totalul de 160.000 care trebuia atins pana in luna septembrie a acestui an. Cehia, Ungaria si Polonia refuza oficial sa accepte cotele obligatoriii, in vreme ce Austria, Bulgaria, Danemarca, Estonia, Irlanda si Slovacia nu au relocat nici macar o persoana din taberele de refugiati. Chiar si Germania si Franta sunt mult in urma cu respectarea cotelor.
Si Romania este printre statele cu probleme, mai avand de primit pana in septembrie 3.546 de migranti pentru a atinge cota impusa de Comisia Europeana, conform cifrelor EU Observer. Din totalul de 6.351 de imigranti pe care vrea sa ni-i aloce Comisia Europeana, autoritatile de la Bucuresti au declarat in repetate randuri ca pot sa gazduiasca si sa integreze fix 1.785. In plus, multi dintre migranti refuza sa mearga in Romania.
Avramopoulos nu a precizat ce sanctiuni vor fi aplicate statelor care nu reusesc sa atinga cotele obligatorii. Acum un an, Comisia Europeana a propus instituirea unui mecanism permanent de repartizare a migrantilor prin cote obligatorii intre statele UE, precum si obligarea statelor care nu accepta acest mecanism sa plateasca amenzi de 250.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat.
Sursa: EU Observer
Etichete: refugiati, Comisia Europeana, migratie, imigranti, tabere, libia, jai, cote obligatorii,
Dată publicare:
07-07-2017 10:15