Reactii dure ale Ungariei si Poloniei dupa ce UE a amenintat cu amenzi uriase tarile care refuza migranti: "Suntem santajati"

Ultima actualizare: 07-05-2016 00:05
migranti, grecia, agerpres

Statele Grupului de la Visegrad au reactionat negativ dupa propunerile Comisiei Europene privind instituirea unor cote obligatorii permanente de refugiati si sanctionarea cu amenzi a tarilor care nu accepta aceste cote.

Sstatele central-europene au calificat initiativa executivului comunitar drept santaj, neeuropeana, contrara realitatii sau o incalcare a drepturilor statelor Uniunii Europene, relateaza agentiile internationale de presa, relateaza Agerpres.

Comisia Europeana a propus miercuri instituirea unui sistem de cote de refugiati automate si permanente pentru impartirea intre statele UE a tuturor solicitantilor de azil care vor ajunge in Uniunea Europeana. Executivul comunitar a mai propus ca statele ce nu aplica acest sistem sa fie sanctionate prin amenzi in cuantum de 250.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat.

Citeste si: Comisia Europeana propune noi cote obligatorii de refugiati. Ce amenzi risca sa primeasca statele care le refuza

Propunerea “este lipsita de sens, ea incalca drepturile statelor membre ale UE”, a reactionat ministrul polonez de interne, Mariusz Blaszczak, intr-o declaratie data presei la Praga, unde are loc o reuniune ministeriala a statelor Grupului de la Visegrad (Cehia, Slovacia, Polonia si Ungaria), care si-au exprimat in comun cu aceasta ocazie opozitia fata de planul avansat de Comisia Europeana.

La randul sau, seful diplomatiei ungare, Peter Szijjarto, a calificat drept “santaj” ideea Comisiei Europene de a sanctiona cu amenzi statele care nu accepta noile cote obligatorii de migranti. Aceasta propunere este “inacceptabila si neeuropeana”. Seful diplomatiei ungare a avertizat ca insusi “conceptul de cote este un esec”, amintind de cotele obligatorii adoptate in luna septembrie, prin care s-a decis impartirea intre statele UE a 160.000 de migranti, dintre care pana in prezent au fost redistribuiti putin mai mult de o mie.

La dificultatea aplicarii cotelor decise in septembrie a facut referire si ministrul slovac de interne, Robert Kalinak. “In conditiile unor discutii atat de sensibile, se pune pe masa o propunere care ne intoarce cu noua luni in urma si care in anumite aspecte nu tine cont de realitate”, a subliniat oficialul slovac.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO