Planul Comisiei Europene pentru a rezolva problema imigrantilor din Mediterana. Cati dintre ei ar urma sa ajunga in Romania
In urma valului de imigranti ilegali care sosesc in Europa, in special in Italia, Comisia Europeana a propus miercuri un plan de actiune ce prevede repartizarea acestora pe cote obligatorii intre statele membre ale Uniunii Europene.
Pana la sfarsitul lunii mai urmeaza sa fie elaborat un mecanism provizoriu prin care tarile blocului comunitar vor fi obligate sa preia 20.000 de refugiati, iar pana la sfarsitul anului va fi creat un mecanism permanent, relateaza Agerpres.
Aplicarea propunerii Comisiei, inclusa intr-o Agenda Europeana pentru Imigratie, este conditionata de aprobarea ei la Consiliul European din luna iunie. In timp ce presedintele CE, Jean Claude-Juncker, si alti sustinatori ai acestui plan invoca argumentul "solidaritatii" europene, unele state resping ideea impunerii unor cote pentru primirea refugiatilor. Este cazul Marii Britanii, al carei ministru de interne, Theresa May, a avertizat ca o astfel de abordare nu va face decat sa incurajeze imigrantii clandestini sa vina in Europa, iar singura solutie viabila este ca acestia sa fie retrimisi in tarile lor.
Totusi, Marea Britanie ar putea fi scutita de respectarea unei asemenea decizii, intrucat tratatele europene permit acestei tari si Irlandei o aplicare optionala a masurilor ce tin de domeniul Justitie si Afaceri Interne. Si Danemarca va fi scutita, pentru ca in cazul ei politicile din acest domeniu nu se aplica. Puteti citi aici proiectul si schemele de relocare a imigrantilor propuse de Comisia Europeana.
Pentru implementarea mecanismului provizoriu de repartizare a refugiatilor, UE va aloca din bugetul comunitar pentru anul in curs si pentru anul viitor suma totala de 50 de milioane de euro.
In ceea ce priveste calcularea cotelor de refugiati pentru fiecare tara in parte, se va avea in vedere PIB-ul fiecarei tari, populatia ei, rata somajului si numarul de refugiati deja gazduiti. Conform unei scheme preliminare, Germania ar urma sa preia 18,42% dintre refugiati, Franta - 14,17% si Italia - 11,84%, Spania - 10%, Suedia (care gazduieste deja multi refugiati) - 2,92%, iar Romania - 3,75%. Conform sistemului de cote obligatorii de repartizare a refugiatilor intre statele membre ale blocului comunitar, propus miercuri de Comisia Europeana, România ar urma sa preia, intr-o prima etapa, 657 de refugiati.
Planul prezentat miercuri de Comisie cuprinde si masuri de consolidare a misiunii Frontex de supraveghere a frontierei maritime sudice a Uniunii Europene, precum si lansarea unei operatiuni militare de neutralizare a ambarcatiunilor traficantilor, insa aceasta din urma va fi foarte dificil de pus in aplicare, lovindu-se de numeroase impedimente legislative si practice.
Potrivit Eurostat, numarul total al refugiatilor in tarile Uniunii Europene a ajuns anul trecut la circa 626.000. Numai in Italia au debarcat in ultimele luni peste 90.000 de imigranti clandestini proveniti din tarile Africii si Orientului Mijlociu. Acestia profita de lipsa unei autoritati statale in Libia si, cu ajutorul traficantilor care le pun la dispozitie diverse ambarcatiuni, pleaca de aici catre Europa traversand Marea Mediterana.
Comisia Europeana a respins criticile Londrei cu privire la planul de actiune in domeniul imigratiei si azilului prezentat miercuri de executivul comunitar, apreciind ca 'ar fi rau sa nu se faca nimic' si cerand Marii Britanii sa analizeze mai atent proiectul, transmite AFP. ''Ar fi rau sa nu facem nimic, sa mentinem sistemul actual. Am un mare respect pentru serviciile de informatii britanice, dar nu sunt sigur ca Theresa May a luat cunostinta de toate planurile noastre. Sa nu facem nimic ar fi rau pentru soarta persoanelor in dificultate si ne-am pierde toata credibilitatea in fata cetatenilor nostri; nu putem accepta ca familii intregi sa se inece in Mediterana'', a declarat prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans, raspunzand unei intrebari despre dezacordul ministrului de interne britanic Theresa May fata de noile masuri ale Comisiei Europene.
Cu putin timp inaintea prezentarii noului plan al CE in domeniul imigratiei, ministrul britanic de interne a criticat acest demers ce are drept scop oprirea afluxului de imigranti care traverseaza Marea Mediterana pentru a ajunge in Europa, sustinand ca blocul comunitar, netrimitandu-i inapoi pe imigrantii economici, ii incurajeaza sa calatoreasca.
Dupa ce a informat Consiliul de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) in legatura cu planurile de abordare a problemei imigratiei, sefa diplomatiei europene Federica Mogherini a afirmat luni ca nici un refugiat sau imigrant interceptat pe mare nu va fi intors din drum impotriva vointei lui. Declaratia sefei diplomatiei europene a fost insa criticata de ministrul britanic de interne. 'O astfel de abordare nu va fi decat un factor de atractie sporita pe Mediterana si va incuraja tot mai multe persoane sa-si riste viata', a precizat Theresa May, intr-un articol in cotidianul The Times.
Marti, Londra a anuntat ca nu va participa la niciun plan al UE de repartizare a refugiatilor intre tarile membre dupa un sistem de cote, spunand ca prefera in schimb sa-si concentreze eforturile pe problema combaterii traficantilor de persoane. 'Trebuie sa rezistam - si vom rezista - apelurilor de relocare sau de repartizare obligatorie a imigrantilor in Europa. Un astfel de demers nu va face decat sa incurajeze bandele criminale sa mentina cursul comertului lor nefast', a mai spus miercuri ministrul britanic.
Cehia NU accepta sistemului de cote obligatorii de repartizare a imigrantilor ilegali
Republica Ceha s-a declarat miercuri impotriva sistemului de cote obligatorii de repartizare a imigrantilor ilegali intre statele membre ale blocului comunitar, propus miercuri de Comisia Europeana, guvernul de la Praga estimând ca acesta este “nesustenabil pe termen lung”, transmite agentia EFE. Un astfel de sistem este 'mai degraba un stimulent pentru imigranti', a avertizat premierul ceh, Bohuslav Sobotka. El a exprimat totusi disponibilitatea executivului sau de a colabora pentru primirea refugiatilor, dar numai pe o baza voluntara, fara sa i se impuna. În cazul Cehiei, din primii 20.000 de refugiati, trebuia sa preia 525.
“Suntem dispusi sa ajutam, dar dorim sa o facem in mod voluntar si in urma deciziei noastre suverane”, a indicat Sobotka la o conferinta de presa. “Republica Ceha poate ajuta la distribuirea acestei sarcini in cadrul european, dar nu suntem de acord ca ea sa devina o regula obligatorie stabilita de legislatia europeana”, a explicat seful guvernului ceh.