Raspunsul Rusiei la scutul anti-racheta din Romania. Baza aeriana care poate lansa atacuri nucleare in toata Europa de Est

avioane Su-27 rusesti

Rusia nu se multumeste sa raspunda doar cu declaratii la instalarea de baze NATO in estul Europei. Kremlinul are planuri pentru o baza aeriana care va ameninta in egala masura Romania, Polonia si tarile baltice.

„Consolidarea prezentei militare a Rusiei in regiune si va contribui la intarirea securitatii sale”: acesta este motivul invocat de Moscova pentru constructia unei baze aeriene in Belarus. Neoficial, insa, presa rusa considera ca este vorba de o replica la activarea centrelor de comanda ale NATO din estul si centrul Europei la inceputul lunii septembrie. Mai ales ca viitoarea baza aeriana a Rusiei este plasata chiar in mijlocul tarilor unde se afla aceste comandamente, dar si in imediata vecinatate a unui alt stat in care Kremlinul are un interes strategic: Ucraina.

Oficialii rusi au fost zgarciti cu informatiile, dar au precizat totusi ca baza va fi construita langa Babruisk, un oras de un sfert de milion de locuitori aflat in centrul republicii Belarus si unde a existat o astfel de instalatie militara si in perioada sovietica. Intentia Kremlinului de a instala in aceasta locatie un avanpost nu e noua – discutiile au inceput acum un an – insa este prima data cand ea se concretizeaza.

Pe 2 septembrie, insusi premierul Medvedev a anuntat ca baza va fi instalata in Belarus „pentru a proteja granitele aeriene” si ca Moscova si Minskul vor semna saptamana aceasta acordul oficial care va duce si la „crearea unui sistem regional comun de aparare aeriana”. Un acord pe care este putin probabil ca presedintele Lukasenko, liderul autoritarist de la Minsk, il va refuza, dat fiind ca, potrivit estimarilor rusesti, o cincime din PIB-ul tarii sale depinde de relatiile cu Moscova.

Citește și
afis serial Norvegian despre invazia ruseasca
Serialul norvegian care i-a suparat pe rusi chiar inainte de a fi difuzat. "Vor sa intimideze telespectatorii"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Mai multe detalii privind aceasta baza au fost oferite cu prilejul discutiilor initiale, in octombrie 2014, de catre generalul Victor Bondarev, comandantul Fortelor Aeriene ale Federatiei Ruse. Acesta vorbea despre detasarea unei escadrile de Su-27 SM3 – aparate de vanatoare, dar care pot fi folosite pentru orice tip de misiuni aeriene, inclusiv de bombardament. Raza de actiune a acestora fara realimenatare este de 1.500 de kilometri – ceea ce inseamna ca pot atinge tinte din toate tarile unde au fost instalate comandamente NATO, inclusiv Romania si Bulgaria. Intre Babruisk si Bucuresti sunt mai putin de 1.000 de kilometri iar intre Babruisk si Sofia, circa 1.240. Cele mai apropiate tinte sunt insa tarile baltice si Ucraina.,

Depinde insa si ce armanent va fi instalat pe aceste aparate de zbor. Destinate in mod normal misiunilor de vanatoare – ceea ce ar insemna ca nu reprezinta o amenintare pentru noi – aparatele Su-27 SM3 pot avea insa si alte utilizari. Potrivit site-ului Naviny din Belarus, „este posibil ca acestea sa fie dotate cu rachete destinate distrugerii sistemelor radar si celor de rachete” – asa cum este si cel de la Deveselu. De asemenea, pot lansa rachete subsonice 3M-54 Klub, destinate atat atacarii tintelor de la sol, cat si navelor inamice.

Aceasta ipoteza este confirmata si de unul dintre opozantii regimului Lukasenko, fostul colonel Mikola Statkevici. Acesta spune ca avioanele Su-27 trimise in tara sa ar putea fi dotate cu armament ofensiv si chiar cu focoase nucleare tactice. “E foarte periculos pentru Belarus, devenim o platforma pentru atacuri impotriva altor tari”, a declarat Statkevici pentru Europa Libera. “Suntem ostatecii politicii externe rusesti, am devenit dusmanii vecinilor nostri.”

Acelasi lucru il spune si analistul politic Serghei Martelev, si el un opozant a lui Lukasenko. “Avioanele rusesti din Belarus vor ameninta nu numai Ucraina, dar si Polonia. Mai mult, exista temeri ca ar putea fi echipate cu arme nucleare tactice - ca raspuns la scutul american anti-racheta”.

Astfel de informatii vin in contextul in care secretarul adjunct al Consiliului de Securitate de la Moscova, Evgheni Lukianov a avertizat recent ca „Romania devine automat o potentiala tinta" dupa amplasarea pe teritoriul tarii noastre a scutului anti-racheta de la Deveselu.

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Tara care vrea sa defineasca OFICIAL Rusia drept dusman si agresor. Cum au ajuns acolo militarii romani
Tara care vrea sa defineasca OFICIAL Rusia drept dusman si agresor. Cum au ajuns acolo militarii romani

Guvernul ucrainean a finalizat recent noua doctrina militara a tarii – echivalentul Strategiei Nationale de Aparare de la noi.

Serialul norvegian care i-a suparat pe rusi chiar inainte de a fi difuzat.
Serialul norvegian care i-a suparat pe rusi chiar inainte de a fi difuzat. "Vor sa intimideze telespectatorii"

O productie de televiziune norvegiana i-a deranjat pe diplomatii Kremlinului, deoarece scenariul porneste de la o invazie ruseasca.

Motivul pentru care Vladimir Putin a fost surprins cu un topor gigantic in mana.
Motivul pentru care Vladimir Putin a fost surprins cu un topor gigantic in mana. "E cea mai noua arma a Rusiei"

Cunoscut pentru posturile inedite in care se lasa fotografiat, liderul de la Kremlin a reusit sa surprinda si cu prilejul inaugurarii unui salon de aviatie.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.