O tara membra NATO critica sanctiunile la adresa Kremlinului. "Nu trebuie sa se creeze o alianta indreptata impotriva Rusiei"
Intr-un interviu acordat presei ruse, noul sef al diplomatiei elene a exprimat o pozitie aparte referitor la relatia dintre Occident si Moscova
„Credem ca pe termen lung, Rusia trebuie sa faca parte din arhitectura de securitate europeana si ca nu trebuie sa se creeze o alianta, un sistem de securitate indreptat impotriva Rusiei”, a declarat Nikos Kotzias, ministrul de externe al Greciei, intr-un interviu pentru SputnikNews, agentia oficiala de stiri pentru „consumul extern” de la Moscova.
Kotzias a criticat sanctiunile impuse impotriva Rusiei. „In majoritatea cazurilor, sanctiunile nu sunt eficiente, mai ales cand sunt luate la nervi sau din dorinta de a supune adversarul”, a spus seful diplomatiei elene, intrat in functie la sfarsitul lunii ianuarie, dupa victoria Syriza in alegeri. „Sa ne amintim experienta Greciei. Grecia a impus sanctiuni si un embargo impotriva FYROM si aceasta masura a dus la o situatie in care singurii castigatori au fost cativa oligarhi care au facut trafic.”
Ministrul de Externe grec (foto sus) a sustinut, in acelasi interviu, ca este nevoie de „o stabilizare a pacii in Ucraina” si ca Europa „nu trebuie sa isi rupa relatiile cu Rusia”. El s-a oferit ca atat tara sa, cat si Ciprul, sa joace rolul de „pod” intre Rusia si UE. Cu doar patru zile inainte, guvernul din Cipru anuntase ca va permite marinei militare rusesti sa-i foloseasca porturile.
Mai mult, Kotzias a afirmat ca Grecia a capatat pentru prima data in ultimii 50 de ani „o voce la Bruxelles” datorita faptului ca s-a opus sanctiunilor impotriva Kremlinului. La reuniunea ministrilor de externe ai Uniunii din 29 ianuarie, Kotzias a insistat sa nu se impuna sanctiuni noi, dar si ca Rusia sa nu fie acuzata in mod direct pentru declansarea conflictului din Ucraina.
Declaratiile lui Kotzias, cunoscut pentru vederile sale de stanga, dar nu si ca pro-rus, vin in contextul in care se vorbeste tot mai mult despre o faramitare a frontului comun facut de europeni in fata Rusiei. Potrivit CNN, aproape 13% din importurile Greciei vin din Rusia iar cele doua tari au cazut de acord ca 2016 sa fie „Anul Greciei” in Rusia si „Anul Rusiei” in Grecia. Un gest cel putin ciudat in conditiile in care Grecia este membra UE si NATO, doua structuri care teoretic sunt solidare impotriva tentativelor de expansiune rusesti.