Emisarul Rusiei la NATO avertizeaza: Infiintarea unor baze de aparare antiracheta in Romania poate afecta securitatea
Infiintarea unor baze de aparare antiracheta in Polonia si Romania poate afecta grav securitatea militara si nu contribuie la crearea unei Europe stabile, pasnice si unite, a declarat emisarul Rusiei la NATO, Aleksandr Grusko, relateaza Mediafax.
"La momentul respectiv nu am primit un raspuns la propunerile nostre cu privire de o definitie comuna a termenului «forte combatante semnificative». in aceste conditii, vom decide independent cat de «semnificativa» va fi mobilizarea NATO in est pentru securitatea noastra nationala. Nu avem nicio indoiala ca infiintarea unor baze de aparare antiracheta in Polonia si Romania poate afecta grav securitatea militara si nu este menita sa contribuie la crearea unei Europe stabile, pasnice si unite", a declarat el.
Grusko a adaugat ca pentru Moscova, Actul fondator privind relatiile dintre Rusia si NATO "ramane unul dintre acordurile de baza care deriva din intelegerea faptului ca securitate poate fi obtinuta doar prin cooperare". Grusko a declarat, de asemenea, ca documentul "contine principii fundamentale privind relatiile NATO-Rusia, inclusiv principiul ca securitatea in comunitatea euro-atlantica este indivizibila".
"Documentul contine principii importante ca alianta nu isi va mentine securitatea prin mobilizari permanente de forte combatante semnificative. Acesta prevede, de asemenea, ca NATO nu intentioneaza sa mobilizeze arme nucleare in noi state membre. in cele din urma, documentul afirma ca Rusia si NATO nu se considera inamici si nu intentioneaza sa isi submineze reciproc securitatea", a adaugat Grusko.
Dupa anexarea Crimeei de catre Rusia, in martie 2014, si inceputul conflictului din estul Ucrainei, NATO si-a intensificat prezenta la granitele Rusiei, inclusiv in tarile Baltice, subliniaza agentia rusa.
Sursa: Mediafax
Etichete: Rusia, Ucraina, NATO, romania, scut antiracheta,
Dată publicare:
01-03-2015 16:02