Rusia a obtinut acces naval in apele Uniunii Europene. Tara cu care a semnat un acord militar
In plina agresiune rusa in Ucraina, o tara membra UE nu se sfieste sa semneze un acord militar cu Rusia. Este vorba despre Cipru, care va permite marinei militare rusesti sa-i foloseasca porturile, dand astfel acces Rusiei in Marea Mediterana.
Analistii observa ca Putin a reusit inca o lovitura de imagine, iar frontul comun facut de europeni impotriva Rusiei se faramiteaza pe zi ce trece.
In vizita de doua zile de la Moscova, presedintele cipriot Nicos Anastasiades a spus ca isi doreste o relatie exceptionala cu Rusia. In spatele acestei prietenii se afla, desigur, interese economice. Ciprul a trecut printr-un cutremur financiar in 2013, iar Rusia a restructurat atunci un imprumut de 2,5 miliarde de euro pe care il acordase acestei tari. Dar nu discutiile despre bani au atras atentia la aceasta vizita.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cosmin Popa, istoric: "A marcat o premiera trista pentru comunitatea euroatlantica. Practic, apartenenta la UE s-a decuplat de orientarea atlantica."
Ciprul si Rusia au semnat un acord militar care le va permite vaselor rusesti sa foloseasca porturile cipriote. Anastasiades a minimalizat acordul, spunand ca vasele rusesti au avut dintotdeauna acces in porturile cipriote. Semnarea unui acord militar pe aceasta tema are insa o incarcatura deosebita, mai ales in acest moment.
Cosmin Popa, istoric: "Ceea ce vrea Rusia este ceea ce a dorit tot timpul, sa descompacteze orice pozitie unica europeana."
Putin sustine ca vasele rusesti vor folosi porturile cipriote in cadrul unor misiuni antiterorism. Practic insa, navele rusesti vor avea un punct de plecare atat spre vestul Europei, cat si spre Orientul Mijlociu si nordul Africii.
Cosmin Popa, istoric: "Pentru Rusia, este practic inchiderea Mediteranei. Acest acces trebuie privit in legatura cu baza navala din Siria."
Acordul vine dupa ce Putin a trecut si pe la Budapesta sa le dea ungurilor gaze, iar noul guvern elen nu a exclus ideea sa imprumute bani de la Moscova. Cele trei tari critica sanctiunile europene impotriva Rusiei si ar putea, la o adica, sa blocheze adoptarea unora noi.