Moscova avertizeaza NATO. Oficial lituanian: Rusia este o amenintare pentru Republica Moldova si tarile baltice

Ultima actualizare: 22-02-2015 07:06
vladimir putin

Decizia NATO de consolidare a prezentei militare in estul Europei "sub pretextul" unei "amenintari inexistente" si tactica de creare a unor state de tip "front militar" risca sa afecteze echilibrul strategic regional, avertizeaza Rusia.

"Decizia NATO de consolidare a prezentei militare in Europa sub pretextul unei amenintari estice inexistente si tactica Aliantei de creare a unei zone-tampon a statelor de tip front militar la frontiera cu Rusia vizeaza reconfigurarea spatiului european si risca sa afecteze echilibrul strategic regional", a declarat Aleksandr Lukasevici, purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe, citat de agentia Sputnik.

Potrivit oficialului rus, decizia NATO de suplimentare a prezentei militare in estul Europei a fost luata la cererea Letoniei, Lituaniei si Estoniei. "Implementarea deciziilor luate la summitul NATO din Tara Galilor, privind suplimentarea capacitatilor operationale ale NATO, precum si consolidarea prezentei militare pe asa-numitul front estic si intensificarea exercitiilor militare in apropierea frontierei Rusiei reprezinta surse de ingrijorare", a adaugat Lukasevici.

Ministru lituanian: Rusia este o amenintare pentru Republica Moldova si tarile baltice

Rusia reprezinta o amenintare pentru Republica Moldova si pentru statele baltice, avertizeaza ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius, citat de BBC News online. "Rusia se comporta agresiv chiar in momentul in care noi vorbim", a declarat Linas Linkevicius.

"Eu vad amenintari la adresa tuturor tarilor din regiune. Nu este vorba doar de statele baltice, ci si de altele", a spus seful diplomatiei Lituaniene, mentionand Republica Moldova printre tarile care ar fi vizate.

La randul sau, ministrul britanic al Apararii, Michael Fallon, a atras atentia ca exista riscul ca Rusia sa incerce sa destabilizeze tarile baltice.

"Sunt ingrijorat in legatura cu actiunile (presedintelui rus) Vladimir Putin. Sunt preocupat de presiunile asupra tarilor baltice, de modul in care testeaza capacitatile NATO", a spus Fallon. Oficialul britanic a subliniat ca Alianta Nord Atlantica trebuie sa fie pregatita pentru o agresiune din partea Rusiei "indiferent ce forma va lua aceasta".

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO