Alexis Tsipras este noul premier al Greciei: "Voi sluji intotdeauna poporul elen". Ce i-au transmis liderii europeni
Partidul radical de stanga Syriza, care a castigat alegerile parlamentare de duminica din Grecia, si formatiunea de dreapta Grecii Independenti au ajuns la un acord, luni, pentru a guverna impreuna.
-► Acord de guvernare cu "Grecii Independenti"
-► Grecii au spus un NU raspicat austeritatii, la alegerile parlamentare
-► Coalitii pe care le-ar putea face Syriza pentru a-si asigura majoritatea absoluta
-► Ce mesaje i-au transmis liderii europeni
-► Actiunile europene au inchis in crestere
-► Francois Hollande il invita la Paris pe Alexis Tsipras
Alexis Tsipras, in varsta de 40 de ani, liderul formatiunii Syriza (stanga radicala), care s-a clasat pe primul loc in urma alegerilor legislative anticipate de duminica, a fost desemnat premier al Greciei, dupa ce a depus juramantul in fata presedintelui Carolos Papoulias. "Ne asteapta un drum greu", a declarat Tsipras intr-o scurta conversatie cu seful statului. Alexis Tsipras, presedintele Syriza din 2008 si vicepresedintele Stangii Europene din 2010, este cel mai tanar premier al Greciei din ultimii 150 de ani.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Potrivit corespondentului ITV, Alexis Tsipras s-a prezentat intr-un mod cel putin neconventional la intalnirea cu presedintele Greciei, in cursul careia i se va solicita sa formeze un nou guvern. Tsipras a obtinut o majoritate in urma unui acord cu partidul "Grecii Independenti", astfel ca urmatorul pas este intalnirea cu presedintele si depunerea juramantului.
ITV sustine ca Tsipras s-a prezentat fara cravata si, mai mult, a afirmat ca este ateu, astfel ca nu a depus juramantul pe Biblie, ci pe constitutie. "Voi sluji intotdeauna Grecia si poporul grec", a declarat Tsipras cu acest prilej.
Liderii europeni nu intentioneaza sa cedeze pretentiilor noului premier elen Alexis Tsipras
Liderii europeni si-au exprimat luni vointa de a nu ceda pretentiilor noului premier elen Alexis Tsipras, avertizand ca nu sunt dispusi sa renegocieze datoria publica a Greciei si ca statul elen trebuie sa isi respecte angajamentele asumate, relateaza AFP, citata de Mediafax.
"Apartenenta la zona euro inseamna sa respecti acordurile deja convenite", a declarat presedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, la sosirea la reuniunea ministrilor de Finante din zona euro, la Bruxelles, dupa victoria de duminica a partidului de extrema stanga Syriza.
Pozitia Germaniei va fi hotaratoare. Cancelarul Angela Merkel a spus deja ca asteapta de la viitorul guvern elen sa isi respecte angajamentele asumate.
"Nu vom impune nimic, dart obligatiile trebuie respectate", a declarat ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble.
Un inalt oficial european a afirmat deja ca in urmatoarele saptamani sunt asteptate tensiuni.
"Relatiile cu creditorii vor fi haotice, in special la inceput", considera analistii bancii Credit Suisse.
Julian Rappold, analist la Institutul German de Politici Externe, considera ca "intre Merkel si Tsipras va avea loc o partida pasionanta de poker", el considerand ca este nevoie ca Berlinul sa accepte concesii.
Alexis Tsipras a afirmat pe de alta parte ca guvernul va fi pregatit sa negocieze cu pertenerii sai o solutie justa, viabila, durabila, in beneficiul tuturor.
Grecia a evitat sa intre in faliment, din 2010, cu ajutorul unor programe de sustinere financiara in valoare totala de 420 de miliarde de euro, din partea troicii creditorilor formata din FMI, Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana, in schimul unor masuri drastice de austeritate si de reforma.
Dijsselbloem a aratat ca zona euro este pregatita sa studieze solutii privind viabilitatea datoriilor, el subliniind ca mai intai trebuie evaluate reformele. Stadiul reformelor urma sa fie analizat in decembrie, dar evaluarea a fost amanata pana dupa alegeri.
Liderii europeni au spus ca Grecia trebuie sa isi respecte obligatiile, dar si-au exprimat si disponibilitatea pentru o temporizare.
"Este timp pentru toate. Vom incepe cu discutii, dar acestea vor avea loc cu obiective comune", a declarat comisarul pentru Afaceri Interne, Pierre Moscovici.
Ministrul francez de Finante, Michel Sapin, a spus la randul sau ca situatia Greciei necesita un dialog asupra reformelor si calea cea mai buna care sa permita statului elen revenirea la stabilitate si crestere.
O sursa europeana a recunoscut pe de alta parte ca renegocierea datoriilor Greciei nu va putea fi evitata.
"Datoriile Greciei nu sunt sustenabile la nivelul actual, toate solutiile care nu vor include o reducere reala a acestor datorii nu vor face decat sa declanseze o noua criza in statul elen", a avertizat Jesus Castillo, analist la banca Natixis.
Castillo a spus ca problema este deosebit de dificila, fiecare parte trebuie sa incerce sa reduca povara datoriilor fara sa deranjeze opinia publica si fara sa incite alte tari care la randul lor au datorii mari.
Actiunile europene au inchis in crestere, in pofida rezultatului alegerilor din Grecia
Actiunile companiilor europene au inchis luni in crestere pentru a opta zi consecutiv, sustinute de optimismului investitorilor legat de masurile de stimulate anuntate saptamana trecuta de BCE, in timp ce titlurile elene au scazut din cauza victoriei partidului Syriza in alegeri.
Indicele Stoxx Europe 600 a urcat cu 0,6%, chiar daca in timpul tranzactiilor a scazut cu pana la 0,5%. Saptamana trecuta, Stoxx 600 a crescut cu 5,1%, inregistrand cel mai mare avans saptamanal din ultimii trei ani, in urma programului de achizitii de obligatiuni anuntat de BCE, in valoare de cel putin 1.100 miliarde de euro, transmite Bloomberg.
Indicele elen ASE a scazut luni cu 3,2%, dupa ce noul premier Alexis Tsipras a format o alianta anti-austeritate intre partidul sau de extrema stanga Syriza si partidul de dreapta Grecii Independenti.
"Pietele sunt inca interesate de plasamente riscante, orice stire este eclipsata de programul de stimulare al BCE. Victoria Syriza nu va fi acum atat de rea pentru piata cum ar fi fost acum cateva luni. Tsipras este mai putin agresiv si dispus mai mult sa negocieze", a declarat Alessandro Bee, analist la Bank J Safra Sarasin in Zurich.
Actiunile Piraeus Bank, National Bank of Greece si Alpha Bank au coborat cu peste 11%, inregistrand cele mai mari scaderi in cadrul indicelui ASE.
Titlurile International Consolidated Airlines Group au urcat cu 2,4%, iar cele ale Aer Lingus Group cu 0,9%, operatorul aerian irlandez low-cost aratand ca este dispus sa renunte la opozitia fata de o oferta de preluare primita din partea grupului britanic, dupa analizarea unei oferte imbunatatite a acestuia, de 1,36 miliarde de euro.
Actiunile Air France-KLM Group au avansat cu 5,5%, iar Deutsche Lufthansa cu 3%.
Actiunile companiilor din sectorul energiei si cel auto au inregistrat cele mai mari cresteri in cadrul Stoxx 600. Titlurile Royal Dutch Shell au inchis in urcare cu 2,9%, iar BG Group cu 2,9%. Actiunile Fiat Chrysler Automobiles au crescut cu 3,7%, in timp ce titlurile BMW au inheiat sedinta pe plus cu 2,4%.
Indicele CAC 40 al bursei din Paris a avansat cu 0,74%, DAX al bursei din Frankfurt cu 1,4%, iar FTSE 100 al bursei din Londra cu 0,29%.
Francois Hollande il invita la Paris pe Alexis Tsipras
Presedintele Frantei, Francois Hollande, l-a invitat pe premierul desemnat al Greciei, Alexis Tsipras, sa vina "rapid" la Paris, anunta surse oficiale citate de AFP, potrivit Mediafax.
"Franta va fi alaturi de Grecia in aceasta perioada importanta pentru viitorul tarii, in scopul regasirii drumului spre stabilitate si crestere economica, in spiritul solidaritatii si responsabilitatii europenilor", a declarat Hollande.
"Il invitam pe domnul Tsipras sa vina rapid la Paris", precizeaza François Hollande.
Presedintele Frantei a subliniat ca Grecia trebuie sa respecte "angajamentele asumate" in relatia cu Uniunea Europeana si cu Fondul Monetar International.
"Grecia este in zona euro, Grecia vrea sa ramana in zona euro si Grecia va ramane in zona euro", a reiterat presedintele socialist al Frantei.
Acord de guvernare cu "Grecii Independenti"
"Vom acorda un vot de incredere noului premier Alexis Tsipras", a afirmat Panos Kammenos, presedintele formatiunii "Grecii Independenti", la incheierea unei intalniri la sediul Syriza cu liderul partidului, care a obtinut 149 de mandate din totalul de 300 ale Parlamentului, avand nevoie doar de doua pentru a detine majoritatea absoluta.
Potrivit unei surse din cadrul Syriza, care a solicitat anonimatul, cele doua partide "se vor alia pentru a asigura majoritatea in Parlament si a forma un Guvern". Partidul Grecii Independenti are o retorica antiausteritate foarte ferma, la fel ca Syriza, dar apara pozitii nationaliste si conservatoare. Formatiunea isi anuntase inca inainte de alegeri intentia de a se alia cu Syriza pentru a pune capat "masurilor de rigoare".
Conform rezultatelor aproape definitive ale alegerilor legislative de duminica, Grecii Independenti au obtinut 4,75 la suta din voturi si vor avea 13 mandate, fiind a sasea forta din Parlament. Acest partid a fost format, dupa izbucnirea crizei in 2010, de Panos Kammenos, un disident al formatiunii de dreapta Noua Democratie, care a pierdut alegerile de duminica. La alegerile legislative din 2012, acest partid a intrat pentru prima data in Parlament, obtinând 7,5 la suta din voturi si 20 de mandate.
Grecii au spus un NU raspicat austeritatii, la alegerile parlamentare. Liderul Syriza: "S-a terminat cu troica!"
Grecii au spus un NU raspicat austeritatii si au acordat o victorie decisiva stangii radicale. Potrivit rezultatelor partiale, partidul Syriza a castigat 36,5 la suta din voturi, cu aproape 9 procente mai mult decat rivalul sau, de centru dreapta.
Citeste si: Cum s-a nascut Syriza, partidul de stanga care ar putea produce o noua criza internationala
Pozitia de invingator ii ofera - din oficiu - 50 de locuri de parlamentari. Asa ca stanga radicala este la limita majoritatii absolute si are toate sansele sa formeze singura noul guvern. Desi anticipat, anuntul victoriei a fost urmat de o explozie de bucurie in randul sustinatorilor partidului Syriza. Iar Alexis Tsipras, liderul stangii radicale, a fost primit ca un erou de greci, carora le-a promis din nou schimbarea.
Alexis Tsipras, liderul Syriza: "Grecii au scris istorie. Grecia lasa in urma sa austeritatea distructiva, frica si autoritarismul. Lasa in urma cinci ani de umilinta si durere. Verdictul grecilor este ca s-a terminat cu troica (n.r. cei trei creditori internationali: BCE, UE, FMI)."
Temerile ca noul guvern si partenerii europeni nu vor ajunge la un acord, iar Grecia va fi fortata sa paraseasca zona euro au facut ca moneda unica sa piarda din valoare in fata dolarului.
Alexis Tispras, liderul Syriza: "Noul guvern grec este gata sa coopereze pentru gasirea unei solutii si scoaterea Greciei din aceasta "gaura neagra".
Au sarbatorit victoria si reprezentanti ai altor partide de stanga din Europa, in special din Italia si Spania, care vad in Grecia un exemplu demn de urmat. "Bucuria oamenilor este mare, intrucat i-am dat jos de la putere pe oamenii care au provocat aceasta catastrofa", spun unii greci.
Noua Democratie, alternativa de centru-dreapta, pro-europeana, si-a recunoscut infrangerea.
Antonis Samaras, premierul Greciei: "Eu am constiinta curata. Am fost rugat sa tin in mana un carbune incins si am facut asta."
Stanga radicala a respins masurile de austeritate, vrea reducerea datoriei nationale si rescrierea intelegerilor pentru viitoarea transa de imprumut. Toate acestea vor fi obtinute prin negocieri, intrucat Grecia vrea sa isi pastreze locul in Zona Euro, a fost mesajul Syriza pe care partenerii europeni par sa-l fi inteles.
Angela Merkel: "Grecia a parcurs deja un drum dificil si plin de sacrificii pentru populatie si a respectat pilonii principali ai acordurilor noastre. E nevoie de solidaritate din partea Zonei Euro si de noi eforturi, de cealalta parte."
Syriza le-a promis grecilor si masuri imediate, precum cresterea salariului minim de la 580 la 751 de euro si reducerea taxelor.
Coalitii pe care le-ar putea face Syriza pentru a-si asigura majoritatea absoluta
Partidul grec antiausteritate Syriza a obtinut o victorie clara in fata partidului conservator aflat la putere, duminica, ramanand insa la limita majoritatii absolute, o situatie care ar trebui sa il oblige sa gaseasca sustinere pe viitor. Cele doua partide cu care este posibila o alianta sunt foarte diferite: proeuropenii de centru-stanga din partidul To Potami (Râul) si Grecii Independenti, nationalisti. Ambele formatiuni au avertizat deja ca vor refuza sa participe la un Guvern din care face parte cealalta.
To Potami (Raul): Creat in aprilie 2014, partidul proeuropean vrea sa reprezinte vocea bunului simt in Grecia. Acesta si-a facut intrarea pe scena politica greaca reusind sa trimita doi deputati (din totalul de 21 ai Greciei) in Parlamentul European, dupa alegerile din mai. Fondatorul sau este o fosta vedeta de televiziune, Stavros Theodoroakis, care impartaseste cu Syriza convingerea necesitatii negocierii datoriei elene, dar nu cu pretul iesirii din zona euro. "Vom sustine eforturile depuse pentru mentinerea Greciei in Europa", a declarat Theodorakis duminica, in timp ce partidul sau ar fi obtinut acelasi numar de locuri (17) ca cel de inspiratie neonazista Zori Aurii, clasat pe locul al treilea.
El a subliniat in timpul campaniei ca, "potrivit sondajelor, 55 la suta dintre greci vor ca Potami sa participe la guvernare si nu vom amana acest moment". In opinia lui Theodorakis, trebuie sa aiba loc o discutie despre problema datoriei elene, "si nu este vorba decat despre o problema greaca". Dar duminica, el a declarat ca nu va participa la un Guvern care include "antieuropeni", desemnand foarte clar prin acest cuvant Grecii Independenti.
Grecii Independenti (ANEL)
Partidul s-a nascut in mijlocul crizei, fiind fondat de Panos Kammenos, in varsta de 49 de ani, un disident din Noua Democratie, formatiunea premierului in exercitiu, conservatorul Antonis Samaras. Dar in decembrie, acest partid de dreapta, cu o orientare suverana puternica, a ajutat Syriza sa obtina convocarea de alegeri legislative anticipate, abtinandu-se sa il voteze pe candidatul la prezidentiale prezentat de Samaras. Acest blocaj a antrenat dizolvarea Parlamentului.Afisele de campanie ale ANEL il prezinta pe Kammenos intr-un magazin de modelism in timp ce ii da sfaturi unui baietel pe nume Alexis pentru a-si conduce trenul electric. Kammenos a pretins in timpul campaniei ca persoanele apropiate Guvernului Samaras au incercat sa ii corupa pe doi dintre deputatii sai pentru a-i convinge sa voteze in favoarea candidatului la prezidentiale. ANEL ar prefera sa faca parte dintr-o coalitie condusa de Syriza, dar nu este sigur ca va primi aceasta invitatie. Kammenos a declarat totusi ca nu ar accepta sa colaboreze cu Potami.
Partidul ar urma sa obtina 13 mandate in noul Parlament.
Sursa: Pro TV
Etichete: grecia, alegeri, Alexis Tsipras, SYriza, Grexit, George Papandreou,
Dată publicare:
26-01-2015 07:55