O evacuare de 3 zile s-a transformat in exil pe viata. Ce au gasit "copiii Cernobilului" cand s-au intors la locul tragediei
Marti se implinesc 30 de ani de la dezastrul nuclear de la Cernobil. Cativa dintre cei care erau copii atunci s-au intors, pentru prima data, la locul care le-a schimbat vietile pentru totdeauna, cu ocazia comemorarii a trei decenii de la accident.
Ceea ce trebuia sa fie o evacuare pentru 3 zile s-a transformat intr-un exil de 30 de ani. In dimineata de 26 aprilie 1986, nimic nu avea sa prevesteasca dezastrul care va urma, cand se producea cel mai grav accident nuclear din istorie.
Un incendiu, iscat in timpul unor teste de siguranta la reactorul numarul patru al centralei de la Cernobil, a fost urmat de o explozie nimicitoare. Deflagratia a eliberat in atmosfera opt tone de material radioactiv, contaminand o zona de 60 de kilometri in jurul centralei. Norul radioactiv s-a imprastiat in Europa si a acoperit inclusiv Romania.
"Era cald, iar vremea era foarte frumoasa" a spus Elena Kupriyanova, in varsta de 42 de ani, care avea doar 12 ani cand a fost obligata sa paraseasca orasul Pripyat, evacuat la 36 de ore de la producerea accidentului. Orasul ramane nelocuibil si astazi.
Cativa dintre ei au revenit in propriile case, abandonate in urma cu 30 de ani. "Tocmai infloreau copacii si nu inteleageam de ce vorbesc despre radiatii. Era asa frumos afara, noi nu vedeam nimic" a mai zis Elena pentru Reuters.
"Abia mi-am gasit apartamentul, acum este o padure. Cresc copaci pe caldaram, toate camerele sunt goale, geamurile au disparut, totul este distrus" a spus Zoya Perevozchenko, in varsta de 66 de ani. In urma cu 30 de ani, in seara dezastrului, si-a dat seama ca ceva este in neregula, dupa ce sotul sau nu a venit acasa dupa tura de noapte de la centrala nucleara, unde lucra ca sef de echipa la reactorul 4. VEZI AICI IMAGINILE
Aceasta si-a adus aminte de acea noapte, cand a fugit din casa ca sa isi caute sotul. "Ma gandeam 'Doamne, cat de cald este'. Multi oameni deja incepusera sa poarte masti de protectie, dar nu ne-au explicat imediat ce se intampla, totul a fost secret". Zoya l-a gasit pe sotul ei in spital, dupa ce acesta fusese expus la o doza mare de radiatii, in urma careia pielea de pe fata i-a fost arsa. A fost dus de urgenta la Moscova, insa a murit 45 de zile mai tarziu, fiind una dintre cele 31 de victime care au murit in perioada urmatoare din cauza radiatiilor puternice la care au fost expusi la fata locului.
Elena Kupriyanova, in varsta de 42 de ani, avea 12 ani cand a fost evacuata din Pripyat. "Este dureros sa vezi vietile a mii de oameni distruse si cum un oras atat de frumos a fost abandonat. Te doare sufletul" a spus aceasta.
Familia ei, dar si ceilalti 50.000 de rezidenti au fost evacuati si transportati in zone sigure, pe 27 aprilie, dar autoritatile le-au zis sa isi faca bagaje pentru 3 zile. Si-au luat actele si cateva haine. De atunci, au trecut 30 de ani.
Dar, multe dintre lucrurile lasate in urma de familiile abandonate nu mai sunt si au disparut. Desi este ilegal sa iei obiectele din zona radioactiva, cel mai probabil, vanatorii de trofee au intrat si au luat bunurile de valoare lasate in urma.
"Am inchis apartamentul si am plecat. Probabil ca cei care au venit sa fure au spart usa. Atunci cand intri in aceste case, iti vine sa plangi, dar nu poti. Ramai mut si impietrit" a mai spus o supravietuitoare. "Cu toate astea, recunosti fiecare loc, este un oras mic, ii stim strazile si cu ochii inchisi".
Sursa foto: Agerpres
Sursa: Reuters
Etichete: cernobil, radiatii, supravietuitori, dezastru nuclear,
Dată publicare:
26-04-2016 16:27